Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Nu kraschar hela landet"

/
  • Nu vill Anna Strandberg tillbaka till Gävle så fort det går. Vanligtvis bor hon i Oslo, 20 minuters promenad från detonationsplatsen.
  • Nu vill Anna Strandberg tillbaka till Gävle så fort det går. Vanligtvis bor hon i Oslo, 20 minuters promenad från detonationsplatsen.

Flygvärdinnan Anna Strandberg från Gävle lämnar nu Norge så fort hon kan.

– Här vill man inte befinna sig just nu, säger hon.

Annons

Anna Strandberg jobbar som flygvärdinna i Oslo sedan två år och kommer från Strömsbro i Gävle. Hon bor i stadsdelen Majorstua, Vestkanten i centrala Oslo, cirka 20 minuters promenad från detonationsplatsen vid Regeringskansliet. Hon hörde aldrig någon smäll utan fick beskedet av sin mor som ringde från Gävle precis när den första bomben hade detonerat.

– Hon var jätteorolig. Då höll jag precis på att klä mig inför kvällens arbete. Sen ringde kompisar från Australien och USA och det kom massa SMS. Det är otroligt hur snabbt nyheter sprider sig över hela världen. Jag har en kompis som bor 300 meter från där bomben sprängdes. Folk är skärrade vilket man inte minst ser på alla statusuppdateringar på Facebook. Det är hemskt obehagligt alltihopa.

När hon gick ut på Oslos gator var stora delar av centrala stadskärnan avspärrad. Flygbussar och tåg till flygplatsen Gardemoen var inställda och Anna fick ta taxi ut dit.

– Man såg massa poliser överallt som hade stora gevär. Vanligtvis får poliser inte ens vara beväpnade i Norge. Det var snack om att de skulle spärra av luftrummet vilket gudskelov inte hände.

Hon berättar att passagerarna inte riktigt verkade ha förstått vad som hade hänt än på resan ner till Palma De Mallorca. Inte heller bland de som kom tillbaka därifrån var det många som frågade om läget i Oslo. Personalen valde att inte berätta det de visste till passagerarna för att hålla modet uppe hos semesterfirarna. Men Anna höll sig hela tiden uppdaterad via sin iPhone på Verdens Gang och Aftenpostens webbplatser och kunde under flygresan tillbaka se hur dödssiffrorna steg även på det socialdemokratiska ungdomslägret på Utöya.

– Det är ett stort plan med 400 passagerare. Det var bara en person som frågade oss i personalen om vad som hänt. Men sen verkade som att folk inte hade nåtts av nyheten under semestern eller så var de bara chockade helt enkelt.

Väl tillbaka i Oslo vid halvsextiden på lördagsmorgonen var Oslo tomt på folk och en stad i sorg. Anna hade turen att vara ledig denna helg.

– Jag kom hem halv sex i morse och var så otroligt trött. Vanligtvis är stan full med människor då, det är en utgångskväll. Nu vill jag bara hem till Gävle och min mamma så fort som möjligt. Här vill man inte befinna sig just nu. Men många svenskar här har jobb och tvingas stanna kvar. De har ju sina liv här. Det gäller att inte låta livet gå under.

Anna berättar att det har varit flera våldtäkter i Oslo under sommaren och ett mord i närheten av hennes lägenhet. Bilden av Norge som idyll börjar blekna. Taxichauffören som körde henne från flygplatsen var upprörd på statsminister Jens Stoltenberg som sagt att Norge var ett tryggt och starkt land under gårdagens presskonferens:

– "Det är ljug, nu kraschar hela landet", sa han till mig, berättar Anna.

Mer läsning

Annons