Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu kräver cheferna hjälp

GÄVLEVerksamhetschefer vid åtta äldreboenden tycker att måttet är rågat. De kräver hjälp för att få en arbetsbörda möjlig att klara och högre lön.

Annons
- Man känner sig helt otillräcklig, säger Anita Valente Costa, verksamhetschef på Kristinelundsgården.
Hon är en dem som i ett upprop till förvaltningen tar upp sin arbetssituation och kräver administrativ hjälp. Situationen ser olika ut på de olika boendena. Efter en planerad omorganisation kommer en verksamhetschef att kunna ha ansvar för upp till 100 anställda och en budget på mellan 20 och 40 miljoner kronor. I dag ligger deras löner på cirka 22 000-24 000 kronor. Arbetsbelastningen är för hög redan i dag anser de.
- Vi måste ha avlastning, säger Anne Hedqvist, verksamhetschef för Hilleborg och en av undertecknarna.
Hon har ansvar för 52 medarbetare, 50 boende och deras hälso- och sjukvård och en budget på 20 miljoner kronor. Månadslönen är 21 900 kronor. Assistenttjänsten ska tillfälligt utökas till heltid.
- Vi ska ha ett nära samarbete med anhöriga, vi ska ha utvecklingssamtal, har budgetansvar och ska vara med i arbetsgrupper och utveckla omvårdnaden, säger hon.
Anita Valente Costa har sedan två månader ansvar för 91 anställda, 86 boende och en budget på 35 miljoner. Hennes lön är 23 700 kronor i månaden, men ska omförhandlas i samband med den nya omorganisationen. Undertecknarna är, liksom facket, kritiska mot den eftersom den innebär att det kommer att bli en i stället för två ansvariga chefer på de stora äldreboendena.

Allt tyngre arbete
Verksamhetscheferna anser inte att de kan vara tillgängliga arbetsledare för vårdpersonalen som får ett allt tyngre arbete.
- Det går inte att hantera det här. Vi ska halvera sjukskrivningarna och politikerna vill inte avsätta resurser för att vi ska klara det, säger Anita Valente Costa.
- För att personalen ska orka måste vi finnas tillgängliga och kunna lyssna, säger Anne Hedqvist.
Marianne Danielsson på Sofia Magdalena, en annan undertecknare, har 69 medarbetare.
- Det är max, säger hon och tror att ett rimligt antal kan vara 50.
Sofia Magdalena har med sitt intraprenadförsök en speciell situation, men Marianne Danielsson har framförallt märkt av bristen på stöd när det gäller personalfrågor.
Till sin hjälp har verksamhetscheferna assistenter, också de hårt belastade. Därför kräver de minst en assistenttjänst var, vikt för boendet. På grund av sjukdom och vakans har personaltjänstemännen centralt inte varit full styrka vilket bidrar till att arbetsbelastningen ökat ute på boendena. Där har det dock blivit förstärkningar, men de vill ha en biträdande personalchef. De vill även ha ytterligare en ekonom liksom att slippa ansvar för fastighetsfrågor. Att vara chef ska också ge chefslön anser de.
Händer ingenting måste det få konsekvenser tror Anita Valente Costa.
- Man kan inte ha ribban lika högt. Då måste man acceptera att sjukskrivningarna ökar, acceptera att personalen mår sämre och acceptera att omvårdnaden blir sämre.

ANNA BAGGE

Mer läsning

Annons