Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu kräver Gävle besked

Gävle kommun ställer en 20-miljonerkronorsfråga till rege­ringen. Kommunen vill ha ett klart besked om staten står för räntekostnaderna när kommunen förskottsbetalar muddringen av farleden in till Gävle hamn.

Annons

Gävle kommun har gått med på att förskottsbetala de knappt 200 miljoner som muddringen av farleden kommer att kosta. I avtalet med Sjöfartsverket sägs det att staten ska ersätta kommunens räntekostnader, uppskattningsvis drygt 20 miljoner kronor.

Avtalet skrevs 2009 men efter bildandet av Trafikverket hanteras alla statliga infrastruktursatsningar via den myndigheten. Regeringen har också reglerat att myndigheten inte får sluta avtal som innebär att staten ska stå för räntekostnader.

Från Trafikverket och Sjöfartsverket har kommunen fått beskedet att det tidigare avtalet inte gäller. Nu vill Gävle ha ett definitivt besked från regeringen.

– Det handlar ju om mycket pengar, säger kommunalrådet Carina Blank.

I brevet skriver kommunen att ett besked är viktigt inför ett eventuellt nytt beslut i kommunfullmäktige. Men formuleringen innebär inte något hot om att kommunen ska dra sig ur projektet.

– Ett sådant läge är vi inte i. Men vi vill ha ett besked, säger Carina Blank.

Mer läsning

Annons