Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu lever byborna farligt

/
  • Annelie Linander och Therese Hellström i Berg vågar inte låta barnen gå över vägen själva.
  • Sedan väg 509 renoverades har grundhastighetsgränsen höjts från 70 till 80 kilometer i timmen. Annelie Linander, Therese Hellström, Hampus Linander, Felicia Linander, Olle Hedström och Arthur Linander gillar inte förändringen.

Höjda hastighetsbegränsningar längs väg 509 upprör bybor utanför Hedesunda.

– Man måste ta tag i det här innan det händer en olycka, säger Mats Larsson i Berg.

Annons

Väg 509 har under ett par år renoverats och i samma veva passade Trafikverket på att göra en översyn av hastighetsbegränsningarna.

Nu är vägens grundhastighet 80 kilometer i timmen.

Förra veckan kom de nya skyltarna upp, något som fått bybor i Berg, Bäck och Ölbo att reagera. Från Hedesundarondellen och fram till Ölbo är det 80 kilometer i timmen som gäller. Sedan kommer en 60-sträcka förbi avfarten till en ridbana innan 80-skyltarna tar vid igen.

– Det borde vara 60 hela vägen upp till Ölbobacken, säger Thord Berg.

– 50! säger Hampus Linander, sex år.

Han och hans syskon Felicia, tio år och Arthur, sju år, måste korsa vägen på två ställen när de ska ta sig till skolan. Först en gång för att komma till cykelbanan som löper parallellt med vägen och sedan ytterligare en gång. Mamma Annelie Linander vågar inte släppa iväg dem själva eftersom bilarna kör så fort.

– Många håller inte hastigheten och den tunga trafiken har ökat sedan de rustade vägen, säger hon.

En lastbil dundrar förbi.

– Ni ser där. Den höll väl inte 80? säger Thord Berg.

Mats Larsson bor i ett rött hus alldeles vid vägen och tror att det är en tidsfråga innan det händer något allvarligt. Längs vägsträckan finns gott om in- och utfarter och många barnfamiljer bor i byarna.

– Jag har förfasats länge över hastigheterna på den här vägen, säger han.

Fredrik Jansson, trafikingenjör på Trafikverket, känner till kritiken mot den nya skyltningen och uppmanar byborna att göra en skrivelse till länsstyrelsen och begära en ändring.

– Det här är nytt för alla. Vi började se över hastighetsbegränsningarna redan 2008 och justerar fortfarande för att hitta de rätt punkterna där gränsen mellan 60 och 80 ska gå. Skicka en skrivelse så får vi kika på det igen, säger han.

Mer läsning

Annons