Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu lever de på hoppet

/
  • Moderaternas oppositionsråd Inger KällgrenSawela (till vänster) vill inte att kommunen ska bekosta en ombyggnad av bassängen. Kommunalrådet Carina Blank, S, (i mitten) säger att frågan hanteras av Kultur & Fritid. Kultur- och fritidsnämndens ordförande Lars-Göran Ståhl, S, (till höger) hoppas att Gävle kan få SM-veckan utan sim-SM.

Nästa vecka ska Riksidrottsförbundet och SVT ge besked om Gävle får arrangera SM-veckan utan sim-SM. Politiker från både majoriteten och oppositionen är överens om att kommunen inte har råd att bygga om utebassängen vid Fjärran Höjder-badet.

Annons

Gävles kommunalråd Carina Blank, S, medger att hon lovade arrangörerna av SM-veckan att bassängen skulle byggas om för att nå upp till SM-kraven. Men enligt henne har arrangörerna ändrat sig under resans gång när det gäller vad som skulle behöva göras.

– Min bild är att de var här från SM-veckan, tittade på anläggningen och gjorde bedömningen att vi skulle kunna ha SM-veckan. Det handlade om att göra mindre justeringar, säger hon och syftar på en lösning där bassängkanterna tillfälligt höjs.

Först senare ska arrangörerna ha krävt en permanent ombyggnad där bassängen i stället görs djupare.

– Ändras förutsättningarna måste vi även ha möjlighet att inte delta, säger Carina Blank.

Enligt kommunens kultur- och fritidschef Kajsa Ravin hade kommunen först räknat med att det skulle kosta tre miljoner kronor att höja bassängkanterna. Men efter att kommunen haft en konsult inkopplad visade det sig att den verkliga kostnaden skulle bli åtta miljoner. Att göra bassängen djupare skulle kosta tolv miljoner.

Carina Blank vill inte svara på om hon är beredd att avsätta de pengarna.

– Vad vi har råd eller inte råd med bygger bara på spekulationer från min sida. Det är Kultur & Fritid som hanterar den frågan.

Men skulle de kunna få de pengar som krävs från kommunstyrelsen?

– Då får de i så fall aktualisera ett sådant ärende hos kommunstyrelsen. Jag kan inte bara säga att vi skjuter till pengarna när vi inte har något underlag som visar vad det kostar. Det vore oansvarigt av mig, säger hon.

Men hur ser du på att Gävle riskerar att förlora hela SM-veckan?

– Jag spekulerar inte i det förrän jag vet.

Lars-Göran Ståhl, S, är ordförande i kommunens kultur- och fritidsnämnd. Han har inte övervägt möjligheten att be om mer pengar från kommunstyrelsen. Läget är kärvt i hela kommunen, menar han.

– Tolv miljoner kronor är hiskeliga pengar. Det är ungefär lika mycket som det kostar att driva kommunens alla fritidsgårdar under ett år, säger han.

Men kommunen får in 89 miljoner kronor på att sälja Fjärran Höjder-badet. Går det inte att ta av de pengarna?

– Kultur & Fritid får inte in de pengarna, utan Gavlefastigheter som äger anläggningen. Vi rår inte över deras pengar.

Inte heller Moderaternas oppositionsråd Inger KällgrenSawela tycker att kommunen kan satsa tolv miljoner kronor.

– Det är tråkigt, men vi kan inte göra den stora investeringen nu. Vi får hoppas att vi får SM-veckan ändå, säger hon.

Mer läsning

Annons