Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu lyser det om pylonerna

/
  • Projektledaren Mats Pierrou vid en av de numera upplysta pylonerna på Stortorget. De nya ljuskällorna ska kasta nytt ljus över relieferna på pelarna och ge en starkare 3 D-känsla.– Det blir helt annorlunda mot tidigare, säger Mats Pierrou.

Så har Stortorgets pyloner äntligen fått ljus på sig igen. Med den nya ljusanordningen ska inte bara konstverken utan hela torget framträda på ett helt nytt sätt efter skymningen, menar nöjda projektledare.

Annons

Tanken på att lysa upp skulptören Erik Höglunds 38 år gamla pyloner på ett nytt sätt har funnits i flera år, före de första ombyggnadsplanerna drog igång. Men när det stod klart att hela Stortorget skulle få ett helt nytt ansikte lades ljussättningen lite i malpåse.

– Vi har velat vänta med detta tills ombyggnaden av torget blev helt klar, så att inte armaturen skulle bli smutsig eller skadad under det pågående arbetet. Men nu när allting är klart har vi kunnat ta itu med det, säger Mats Pierrou, tekniska kontorets projektledare.

Tekniska kontoret och Gävle Konstcentrum har utvecklat den nya belysningsarmaturen i samarbete med Erik Höglunds efterlevande, men idén fanns också med i det vinnande arkitektförslaget till nya Stortorget. Carl Bergström, intendent på Konstcentrum, förklarar hur torget nu kommer te sig under dygnets mörka timmar.

– Meningen är att ge en reliefverkan så att motiven på pylonerna kommer mer fram mer. En ljuskälla i mitten och en högst upp ger ett släpande ljus som gör att relieferna framträder lite i 3 D och man förstår tanken med dem bättre nu. Jag visste att det skulle bli bra, men blev ändå positivt överraskad när vi testade belysningen i tisdags.

Testet gick enligt förväntan, och från och med onsdagskväll är det alltså skarpt läge. Med ett skymningsrelä får pylonerna ljus samtidigt som gatbelysningen tänds, varje dag året om. Gävle Energi ansvarar för den löpande eltillförseln.

– Man vill ju att det ska bli så bra som möjligt och det har varit mycket arbete med att få armaturerna helt rätt. Belysningen nu ger en annan rumslighet på platsen och jag tror definitivt att det kommer ge ett lyft för hela torget, säger Carl Bergström.

Mer läsning

Annons