Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu odlar chokladexperten egna bönor

/
  • Anna-Sofia Wallström på Gefle Chocolaterie kan snart börja använda kakaobönor från sin plantage i Dominikanska republiken.

När Anna-Sofia Wallström fick förfrågan att ta över en kakaoplantage i Dominikanska republiken tvekade hon aldrig. Gävles egen chokladexpert hjälper nu västindiska odlare att förstå värdet av sin produkt.

Annons

Nästa vecka åker hon till Valhrona i Frankrike, stannar en dag för att sedan åka vidare till Madagaskar. Hon kommer hem till midsommar men direkt efter helgen sätter hon sig på ett flygplan igen. Denna gång till Dominikanska republiken.

Sedan Anna-Sofia Wallström bestämde sig för att ta över en kakaoplantage i Dominikanska republiken har resorna från Gävle och ut i världen blivit många.

– Jag hälsar på olika chokladmakare och knyter band som kan utvecklas till goda samarbeten i framtiden, berättar hon.

I Dominikanska republiken har kakaoodlarna precis fått smaka choklad för första gången. Anna-Sofia, som äger Gefle Chocolaterie, skickade ner smakprover.

– De flesta kakaoodlare vet inte vad vi gör med bönorna. Nu fick de i alla fall lite mer kunskap om sin produkt, säger hon.

Det var i våras Anita Lamell, som jobbar åt Sida i Dominikanska republiken, kontaktade Anna-Sofia och berättade om ett kooperativ som ett par odlare hade startat.

De letade efter någon som kunde hjälpa dem med deras projekt – att odla bättre kakaobönor, samt ge kunskap om vad som händer med bönorna när de skickas iväg.

– Eftersom odlarna inte vet något om choklad slänger de till och med kakaosmöret. De tror att det är värdelöst, men det används ju till mycket, till exempel hudlotion. Nu vill jag hjälpa dem och jag ser det som en ära att få vara med i deras utveckling.

Plantagen i Dominikanska republiken är organisk och all odling sker på naturlig väg. Att göra bönorna rättvisemärkta skulle öka värdet med 20 procent, men Anna-Sofia tänker ännu längre.

– Jag vill starta ett samarbete med Valhrona, då ökar bönornas värde med 500 procent. Bönorna på min plantage har de rätta förutsättningarna för Valhrona men odlarna måste sköta dem varsamt. Om det blir av så kommer kooperativet att märka en stor ekonomisk skillnad, säger hon.

På tisdag åker Anna-Sofia Wallström till Valhrona och tillsammans med representanter därifrån till Madagaskar, ett första steg att hjälpa kooperativet att slå sig in på världsmarknaden.

Målet är att odlarna ska få avsättning för hela sin skörd.

Drömmen är faktiskt att göra egen choklad på plats.

– Det finns det ingen som gör i dag. Det här är ett spännande projekt, säger hon.

Inom kort kommer Anna-Sofia Wallströms kakaobönor att bli praliner och tryfflar i hennes butik och hon är stolt över att veta varifrån råvarorna kommer.

”De flesta kakaoodlare vet inte vad vi gör med bönorna. Nu fick de i alla fall lite mer kunskap om sin produkt.”

Anna-Sofia Wallström

chokladexpert

Mer läsning

Annons