Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu ska bullret i skolan dämpas

/
  • Både minne och inlärningsförmåga försämras i en bullrig skolmiljö, visar forskning vid Högskolan i Gävle. Nu satsar Gävle kommun på att få ner ljudnivån i skolorna.
  • Att klistra fast lite skumgummi i botten på leksaksbacken är en enkel åtgärd som bidrar till att minska bullret på förskolorna.

Buller i förskolor och skolor är ett problem – både för barn och personal.

Nu börjar Gävle kommun arbetet med att sänka ljudnivån.

– Det är illa nog att det finns skolpersonal som använder hörselproppar i tjänsten, säger miljöinspektören Torsten Sörell.

Annons

Projektet har dragit igång i liten skala men ska så småningom omfatta samtliga skolor och förskolor i Gävle. Syftet är att barn och personal ska få en bättre arbetsmiljö.

– Ljudmiljö ska stimulera till arbetsro och därmed leda till bättre studieresultat, säger Torsten Sörell på Gävle kommun.

Forskning har nämligen visat att framförallt yngre barn som ännu inte behärskar språket fullt ut presterar sämre i en skolsal med störande ljud.

– Om det är bullrigt i ett klassrum försämras barns inlärning och minne. Pratbuller stör mer än vad exempelvis brusljud gör, men det påverkar också, säger Staffan Hygge, professor på Högskolan i Gävle.

Hans forskargrupp vid avdelningen för byggvetenskap och miljöpsykologi är ledande i Sverige när det gäller just buller i skolan och har lovat att hjälpa Gävle kommun med projektet. Bland annat vad gäller utformningen av enkäter som kommer att gå ut till anställda inom förskolor och skolor.

– Det är utmärkt att man uppmärksammar frågan och visar att skolbarnens inlärningsmiljö är viktig, säger Staffan Hygge.

När kommunen skapat sig en bild av nuläget är det dags att göra fysiska och pedagogiska förändringar i klassrum och ute på förskolor och sedan se vad de får för effekt.

– Det kan handla om så pass enkla saker som att täta skoldörrar som släpper igenom ljud från korridoren, se över ventilationsljud eller sätta tossor på stolar, säger Torsten Sörell.

På förskolorna är det ofta barnen som är de största bullerkällorna, men även ljudet av skramliga leksaker mot hårda ytor är påfrestande för både stora och små.

– Den pedagogiska biten kan vi inte styra över, men vi kan se till att där finns bullerdämpande golv och tak och andra ljudabsorbenter. Där kan också finnas en hel del installationsbuller, det kan vara fläktar, torkskåp och diskmaskiner som surrar för högt i en redan ljudkänslig miljö, säger miljöinspektören Frida Wiklund.

Mer läsning

Annons