Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu ska Gävle ge service på finska

Sedan årsskiftet tillhör Gävle det finska förvaltningsområdet. Det innebär att kommunens drygt 7 000 sverigefinnar har rätt till förskola och äldreomsorg på finska.

Annons

Förvaltningsområdet har funnits sedan 2000 och dess uppgift är att förse sverigefinnarna med ett förstärkt minoritetsskydd för det finska språket.

Från början sträckte sig området över Norrbotten, men i samband med att en ny lag för nationella minoriteters rättigheter trädde i kraft 2010, växte det med ytterligare 18 kommuner.

Sedan dess har det också varit frivilligt för andra kommuner att ansluta sig till förvaltningsområdet. Efter ett medborgarförslag från Finska klubben gick Gävle den vägen och från den 1 januari i år ingår kommunen i området. Det innebär en skyldighet att vid efterfrågan tillhandahålla kommunalservice på finska. För eventuella merkostnader får kommunen 1,5 miljoner kronor om året i statsbidrag.

– Efterfrågan på finskspråkig verksamhet har blivit mycket större i kommunerna i förvaltningsområdet än vad man trodde att den skulle bli, säger Voitto Visuri som är ordförande för Sverigefinska Riksförbundet.

För den sverigefinska minoriteten betyder finskspråkig äldre- och barnomsorg mycket för att värna den egna identiteten.

Voitto Visuri har sett hur även de yngre sverigefinnarna vill behålla finskan och ge sina barn samma flerspråkighet. Det handlar främst om att kunna tala med äldre släktingar. De finsktalande i Sverige lider också av att inga nyord tillkommer till ordförrådet så som det gör i Finland.

– När det gäller den första generationen tappar de tvåspråkigheten när de blir äldre och den andra generationen lär sig ofta bara en vardagsfinska utan fack- och arbetslivstermer. Det blir lite fattigt om vi ska hålla språket vid liv, förklarar Voitto Visuri.

Mer läsning

Annons