Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu ska gymmen granskas

/
  • Tim Hillblom jobbar som personlig tränare på Må Bättre. Men då och då står han i receptionen och ser även till att det är rent i lokalerna.
  • På Må Bättre ser en städerska och personalen till att det är rent. Omklädningsrummen kollas varje timme.

I höst ska Samhällsbyggnad Gävle granska miljön på gym och träningsanläggningar. Det är första gången träningsanläggningar granskas.

Annons

– Vi har prioriterat andra sorts anläggningar och träningsanläggningarna har haft ett egenansvar, säger miljöinspektör Ronnie Sjölander.

Miljöinspektörerna gå igenom samtliga idrottsanläggningar och träningslokaler i Gävle och göra besök på ett urval av dem.

De ska titta på hygienen i lokalerna, om vattnet i ledningarna håller rätt temperatur för att det inte ska bildas legionellabakterier som kan orsaka lunginflammation och om det finns några särskilda rutiner under tider med influensa och vinterkräksjukan.

– Bristfällig hygien kan orsaka spridning av smitta som bakteriella hudinfektioner eller fotsvamp. När vi genomför projektet kommer det inte att vara influensatider men vi kommer att kolla på rutiner för sådant, säger miljöinspektör Ronnie Sjölander.

Att de inte har genomfört liknande granskningar tidigare förklarar han med att det inte har varit prioriterat.

– Normalt besöks inte anläggningarna av riskgrupper, som små barn, äldre eller andra som har svagare eller nedsatt immunförsvar mot smittämnen. Men de senaste åren har det blivit populärare att träna på gym och vi har sett att andra kommuner granskat träningsanläggningar.

De gym i Gävle som GD pratat med uppger att omklädningsrum och duschar städas dagligen och maskiner och hantlar vanligen en till två gånger i veckan. Inte på något av dem finns några särskilda städrutiner för perioder med mycket influensa och vinterkräksjuka.

– Hur ofta som gymmen bör städas är sådant vi kommer att avgöra i projektet, det har vi inte gjort någon värdering om än. Däremot kan man tänka sig att rutinerna bör förstärkas i tider med mycket influensa och vinterkräksjuka.

På träningsanläggningarna uppmanas besökarna att torka av maskiner före och efter användning och det finns desinfektionmedel och papper eller handdukar framme i lokalerna. Det är bra som komplement enligt Ronnie Sjölander.

– Det är upp till anläggningspersonalen att tala om för gästerna hur lokalerna ska brukas. Men för mycket ansvar bör inte överlåtas till gästerna, säger han.

Två gånger i veckan rengörs träningsredskapen. Besökarna uppmanas också att torka av dem före och efter användning.

Mer läsning

Annons