Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu ska länet bli generösare

/

Givmildheten i länet är medelmåttig.

I varje fall av fjolårets placering i Världens Barn-insamlingen att döma.

– Vi kan bättre, menar samordnaren Lars Wennman.

Annons

Till vardags jobbar han med sociala frågor inom Korskyrkan i Gävle, bland annat med ett integrationsprojekt för ensamkommande flyktingbarn.

Nyligen utsågs han till samordnare för länets insamling till Världens Barn.

– Ett hedersuppdrag, säger han själv.

Världens Barn är Radiohjälpens insamlingskampanj som avslutas med en gala som sänds i SVT i mitten av oktober. Själva insamlingsarbetet sköts av tolv hjälporganisationer som tillsammans drog in nästa 80 miljoner kronor förra året.

– Min uppgift blir att sammanställa alla uppgifter och hitta på nya insamlingsidéer. Jag tror att det finns en stor potential, speciellt bland företagen, säger Lars Wennman.

Insamlingen har karaktären av en tävling mellan såväl län som kommuner.

I fjolårets resultatlista hamnade Gävleborg på 13:e plats med 3,40 kronor per invånare.

Ockelbo var Gästriklands bästa kommun med 12,59 kronor per invånare.

I Gävle bidrog varje medborgare i snitt med 2,18 kronor vilket gjorde att kommunen hamnade på 21:a plats bland storstäderna.

– Landets 40 största städer tävlar i en egen kategori, annars skulle det bli orättvist. I små kommuner är det lättare att engagera folk, i Sorsele som var den generösaste kommunen i fjol låg snittet på över 100 kronor, säger Evy Jonsson, kampanjledare för Världens Barn.

Tjejer från Uddans inledde med imponerade dansfärdigheter när Kulturskolan i oktober 2010 bjöd på konsert till förmån för Världens Barn, tillsammans med Sofiedalskolan och Studiefrämjandet.

Mer läsning

Annons