Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu utökar nattis

/
  • I den ny skollagen som börjar gälla efter årsskiftet ska kommuner sträva efter att erbjuda nattöppna dagisplatser.

Allt fler kommuner tar bort möjligheten till barnomsorg nattetid. Men inte Gävle.
Här kan det i stället bli fler platser.

Annons

På fem år har antalet barn inskrivna vid nattis ökat med nästan 500 i hela Sverige.

Samtidigt har antalet kommuner som erbjuder tjänsten minskat. Sex av tio kommuner saknar barnomsorg på obekväm arbetstid.

I Gävle finns nattis på Brynäsgårdens förskola. Där finns plats för 20 förskolebarn och åtta skolbarn. På avdelningen arbetar en förskollärare och tre barnskötare.

Barnen åker taxi från sina respektive förskolor och fritids och är på nattis från klockan 18. Avdelningen är öppen på kvällar, nätter och helger.

Men det står barn i kö och vid sammanträdet i december beslutade barn- och ungdomsnämnden att skjuta till ytterligare tre miljoner kronor.

Exakt hur pengarna ska användas är inte klart ännu. Enligt Karin Sundell, som tillträder som chef för förskoleområdet efter nyår, kommer planerna att ta form under januari eller februari.

I den nya skollag som börjar gälla efter årsskiftet ska kommunerna ”sträva efter” att erbjuda nattis. Det har fått bland andra barnombudsmannen att kräva en ändring så att alla kommuner tvingas att ha barnomsorg på obekväm arbetstid.

Men barnomsorgsminister Nyamko Sabuni (FP) tycker att den nuvarande formuleringen räcker.

– Det innebär att ingen kommun kan säga nej utan att handlägga ärendet och ta hänsyn till behoven som finns, säger hon till TT.

För att kunna ansöka om en plats på nattis i Gävle krävs att barnet behöver omsorg på obekväm arbetstid minst en till två gånger i veckan.

Annons