Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu utreder polis fallolyckan

/
  • En kvinna skadades svårt när hon joggade längs Redargatan i kvällsmörkret och missade bron över kanalen från Alderholmen vid Nyhamn.

För två veckor sedan skadades en 32-årig kvinna allvarligt när hon föll handlöst ner på isen vid Nyhamn. Nu inleder polisen en förundersökning om olyckan.

Annons

Olyckan skedde på en byggarbetsplats. Kvinnan var ute och joggade längs Redargatan i kvällsmörkret och missade bron över kanalen från Alderholmen vid Nyhamn. Den var inte upplyst och det fanns ingen avspärrning.

Hon trodde att hon sprang på en gångväg längs med bron, men plötsligt klev hon ut i luften och föll ner på den hårda isen. Fotleden krossades, ena benet gick av på flera ställen, hon fick frakturer i armbågen och handleden samt en skada i nervvävnaden.

Kvinnan vårdas fortfarande på sjukhus och sitter nu i rullstol.

Redan samma kväll som olyckan inträffade upprättades en polisanmälan, men ärendet lades ner dagen därpå. Nu två veckor senare har polisen bestämt sig för att händelsen ska utredas. I går förmiddag gjordes en teknisk undersökning på platsen. Det som har hänt skulle kunna rubriceras som vållande till kroppsskada.

– Utredningen får visa om det alls är något brott. Det kan bli så att vi gör samma bedömning som tidigare och lägger ner den, säger Stefan Löfberg, polisens utredningschef i Gästrikland.

Byggarbetsplatsen är en del av kommunens bostadsprojekt Gävle Strand. Göran Valtonen leder projektet och han beklagar det som har hänt.

NCC bygger för kommunens räkning och Göran Valtonen säger att det också är NCC som har ansvaret för säkerheten.

– Vi får se om utredningen visar att det är vi, NCC eller kanske inte någon som har ansvar för det som har hänt, säger han.

NCC ska diskutera ansvarsfrågan med kommunen.

– Givetvis beklagar vi det som har hänt henne. Frågor om belysning och avspärrningar regleras av kontraktet med kommunen, säger Stefan Green som är NCC:s entreprenadchef i Gävle.

En avspärrning sattes upp dagen efter olyckan, men Göran Valtonen påpekar att det inte är någon självklarhet att den ska vara där.

– Det är alltid svårt när det byggs på kommunens mark, för det är nästan alltid platser där människor rör sig. Man måste komma i håg att det finns flera hundra meter kaj utan avspärrningar eller räcken ute på Gävle Strand, säger han.

Mer läsning

Annons