Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu vågar kommunen satsa mer

/
 • Drygt 70 procent av kommunens utgifter går till skola, vård och omsorg visar budgetchef Anders Larsson.
 • Pernilla Andersson är glad över att kommunledningen vill satsa på fritidshemmen.Inger Schörling, MP, hoppas att Gävleborna snart ska märka att de fått tio extra miljoner till väg- och parkunderhåll.
 • Marita Engström, V, och Carina Blank, S,           har haft mer skattepengar än de räknat med att fördela.
 • Biträdande rektor Katarina Stjärnsten säger att de extra pengar fritidshemmen får gör skillnad.

I sommar får tekniska kontoret tio miljoner kronor att spendera på vägar, parker och klottersanering. Kommunledningen vill också satsa extra på fritidshemmen. Men trots en oväntat god skatteprognos kan förvaltningarna inte släppa efter på svångremmen.

Annons

Det framgår när kommunalråden presenterar majoritetens förslag till ekonomiska mål och ramar för 2013 och de följande tre åren.

Nästa år får förvaltningarna drygt 131 miljoner kronor mer än i år att röra sig med. En stor del av det kompenserar för att löner och andra utgifter ökar, men drygt 80 miljoner kronor är nya pengar.

Samtidigt kvarstår kravet på att förvaltningarna ska minska sina kostnader med 1,5 procent, motsvarande drygt 56 miljoner kronor. Utbildning & arbetes och Socialtjänstens sparbeting är dock lägre, 0,5 procent.

– Effektivisera behöver alla nämnder, för att hålla tillbaka kostnadsökningarna, säger kommunalrådet Carina Blank, S, och tillägger att det också leder till utveckling.

Tack vare att skatteprognosen oväntat visat på mer pengar räcker det också till satsningar, säger hon.

Hon framhåller att den satsningen vill de göra på fritidshemmen.15 miljoner kronor om året öronmärks under de kommande fyra åren.

– Vi har sett att det ett stort antal år har behövts en resursförstärkning.

Skolinspektionen har kritiserat kommunen för att fritidshemmen har för stora barngrupper och dåliga lokaler. Samtidigt är inspektionen nöjd med kommunens förskolor, säger Carina Blank, och därför börjar de nu lägga extrapengarna på fritidshemmen.

Exakt vad pengarna ska gå till ska förvaltningen bestämma, men kommunledningen vill se ett samarbete med fritidsgårdarna och skolbarnomsorg på obekväm arbetstid.

Presskonferensen äger rum på fritidshemmet Tellus i Andersberg. En välkommen överraskning säger fritidspedagog Pernilla Andersson, samordnare för skolbarnomsorgen, om satsningen. Hon önskar att fler anställs.

– Mycket handlar om vuxna, att räcka till och finnas till för barnen, säger hon medan barnen spelar kort, ritar, kollar fotbollsbilder och bygger med klossar runt omkring.

När hon började 1985 var de två vuxna och 14 barn i en lägenhet i Andersberg, nu är de tre–fyra vuxna och 80 barn på Tellus.

Att få egna lokaler tror hon kan vara viktigt på vissa håll och själv önskar hon sig ett uteförråd.

Biträdande rektor Katarina Stjärnstens första tanke var att pengarna kanske kan gå till deras önskade satsning på treor och fyror, att hyra lokal och anställa någon.

– Ja, det gör skillnad, säger hon om pengarna, som hon önskar att varje skolenhet får bestämma över.

Vad tekniska kontorets extrapengar ska gå till är däremot redan klart.

Kommunledningen vill använda en del av en premieåterbetalning från en försäkring till att förbättra cykelvägar och vägar, tvätta bort klotter och sköta grönområden.

– Vi hoppas verkligen att det ska synas i år att pengarna gör skillnad, säger Inger Schörling, MP, ordförande i tekniska nämnden.

Underhållet ska också ge arbetstillfällen.

Resten av försäkringspengarna går till omställningsprogram för övertaliga kommunanställda.

Det är kommunfullmäktige som slutligen beslutar om mål och ramar.

Mer läsning

Annons