Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu väntar fem veckors praktik

/
  • Ulla Lundinär lärare på Borgarskolans turismprogram. Hon menar att utlandspraktiken kan bana väg för jobb samt ge värdefulla erfarenheter.– Det är en otrolig erfarenhet att komma till ett annat land och praktisera det vi läser om i skolan.
  • Madelene Hedström, 18
Lämnar inte Sverige utan:
– Mobilen.
Mest nervös för:
– Att prata mycket engelska. Det kommer att vara nervöst i början men sen kommer det att flyta på, tror jag.
Kommer att sakna mest:
– Min pojkvän.
  • Zan Yee Pang, 18Lämnar inte Sverige utan:– Mobilen.Mest nervös för:– Språket.Kommer att sakna mest:– Min lillasyster och att inte bråka med henne. Sen kommer jag att sakna min pojkvän lite grann.
  • Jenny TruongLämnar inte Sverige utan:– Datorn.Mest nervös för:– Hur man ska bete sig i en annan kultur. Jag är lite goofy och de kanske kommer att tänka ”vad är det för galning.”Kommer att sakna mest:– Mamma.
  • Enligt Linda Åsbergsom är lärare på Borgarskolans turismprogram måste de som skickas iväg på utlandspraktik vara goda representanter för Borgarskolan.– Eleverna vi skickar iväg ska vara nyfikna, trevliga och vilja lösa problem. Då är de som klippta och skurna för praktiken och turismprogrammet.

Nu är de framme vid ögonblicket som fick dem att välja turismprogrammet för tre år sen.

Nu åker de till Gran Canaria för fem veckors praktik.

– Jag hade inte vågat åka första terminen, men nu har vi förberett oss i tre år så det känns lugnt, säger Jenny Truong.

Annons

Det är torsdag och inne på Borgarskolan sitter tre längtansfulla gymnasietjejer på turismprogrammet och talar om sin stundande utlandsvistelse.

I dag flyger de till semesterön Gran Canaria.

– Det känns bra, säger Madelene Hedström.

– Väldigt spännande, tycker Zan Yee Pang.

– Det är pirrigt, menar Jenny Truong.

De har varit utomlands förut men den här gången är det av förklarliga skäl annorlunda. Under fem veckor ska de tre eleverna på Borgarskolans turismprogram göra praktik på ett hotell med över 300 rum i Gran Canaria.

En praktik som innefattar arbete vid hotellreceptionen samt att sköta aktiviteter vid poolen. Under uppsikt av den ordinarie personalen förvisso, men det är ändå ett stort ansvarskrävande steg.

– När man åker iväg så där växer man mer själv, säger Madelene Hedström som i första hand tagit chansen för meriternas skull.

Eftersom turismprogrammet är yrkesförberedande hoppas alla tre att utlandserfarenheten kan leda till jobb. De delar intresset för resande och den här praktikplatsen har hägrat i många år.

– I nian hörde jag att det här programmet erbjöd utlandspraktik och det var lockande, berättar Jenny Truong som menar att det är först nu som hon verkligen är redo för det stora ansvaret.

– Jag hade inte vågat åka första terminen, men nu har vi förberett oss i tre år så det känns lugnt.

Även om skolövningar aldrig kan mäta sig med skarpt läge menar läraren Linda Åsberg att eleverna är väl rustade.

– Vi har övat bemötande och service varje dag i tre år. Sen har alla varit ute på praktik innan så de vet vad det handlar om.

De tre eleverna uppfyller därtill de övriga kraven för att få åka på en sådan här resa, godkända betyg i karaktärsämnena och godkänd närvaro.

– Vi skickar inte vem som helst, de ska vara goda representanter för skolan. Eleverna vi skickar iväg ska vara nyfikna, trevliga och vilja lösa problem. Då är de som klippta och skurna för praktiken och turismprogrammet.

Kriterier gymnasisterna bevisligen uppfyller, men de har ändå betänkligheter. Språket är en farhåga, den annorlunda kulturen en annan. Men det positiva överväger. Och att det är sol och 20 grader dit de ska.

– Det ska bli skönt att slippa snön och kylan i fem veckor. Och plugget, säger Zan Yee Pang.

Mer läsning

Annons