Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu väntas vab-rekord

/
  • På Norrskensgårdens förskola var vart femte barn hemma på grund av sjukdom i onsdags.– Normalt är det sex till åtta barn, säger Leif Brink som är biträdande förskolechef, här tillsammans med fyra som håller sig friska: Emil Sandberg, Saron Yemanu, Isabella Hjärne, Abdiaziz Liben.
  • – Man är inte hemma för skojs skull. Är han frisk kan man göra något. Nu går inte det och då får man gå omkring och stirra på väggarna, säger Regina Lindberg som är hemma och vabbar den sin snart tvåårige son Albin Lindberg.

Försäkringskassan spår vab-rekord i februari. Det märks hos förskolorna.

På Norrskensgården i Andersberg var vart femte barn sjukt i onsdags.

Annons

Albin Lindberg har varit hemma och sjuk sedan förra veckan. Mamma Regina Lindberg berättar att den normalt aktiva och matglada sonen inte varit sig lik den senaste tiden. Men han har lite energi när GD kommer på besök.

– Just nu mår han lite bättre, men mest brukar han sitta på armen. Han har feber och hosta och äter inte alls mycket, säger mamman.

Hon har varit hemma med sonen sedan i tisdags då hon avlöste sin man.

Dagarna förlöper framför barnprogram på television. Själv känner Regina Lindberg att den ofrivilliga ledigheten börjar ta ut sin rätt.

– Man är inte hemma för skojs skull. Är han frisk kan man göra något. Nu går inte det och då får man gå omkring och stirra på väggarna.

På Norrskensgården där Albin normalt går i förskola märks en ökad frånvaro.

Förskolan arbetar förebyggande med handsprit och är noga med hygienen, berättar Leif Brink som är biträdande förskolechef.

Men det går inte att helt hålla sjukdomarna stången under vintermånaderna.

– Normalt är kanske sex till åtta barn borta av 72 barn sammanlagt. I onsdags var det 16 som var borta.

Vid årsskiftet försvann kravet på att föräldrarna skulle lämna vab-intyg till förskolan.

Leif Brink är positiv till förändringen, men han tror inte att det leder till någon ökad frånvaro.

Försäkringskassan tror emellertid att intygskravet kan vara en delförklaring till att årets februari väntas slå vab-rekord.

– Vi tror att fler kommer att använda försäkringen sedan vab-intyget slopades. Tidigare var det många som gav upp för att det var för krångligt, säger Niklas Löfgren som är familjeekonomisk talesperson.

Men framför allt beror prognoserna på att antalet vab-dagar i februari har ökat varje år sedan 2010 och i år är barngrupperna större än tidigare.

Albins sjukintyg från läkaren sträcker sig till måndag, men Regina Lindberg hoppas att han hinner tillfriskna innan dess. På söndag fyller han två år.

– Han måste bli frisk till på söndag så han orkar äta tårta, säger hon.

Mer läsning

Annons