Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Nu vill alla vara här”

Har kommunen inte råd, då fixar vi väl själva, tänkte killarna i Andersberg som med lite hjälp ordnade en egen isbana med belysning. De fick ut områdets alla ungar med tillhörande föräldrar på isen vid Björngårdens förskola.

Annons

– Det är jätteroligt. Planen är stor, hal och bra. Och så är den nära och upplyst, säger Isa Moberg, tio år, en av många som hade snörat på sig skridskorna i går.

I omkring 30 år har planen varit mörk och outnyttjad vintertid.

– Vi hade pratat om det i området i flera år. För några år sedan försökte vi, men när vi började spola så var inte slangen tillräckligt bra. Men för två veckor sedan bestämde vi oss för att testa igen. Jag sprang ikapp en traktor och frågade den som körde om han inte kunde ploga här och det kunde han. Vi hade en annan, bättre slang och så såg vi till att få ljus i lyktorna som redan fanns här kring planen. Och nu vill alla vara här. Det är verkligen jättekul. Folk verkar liksom bli lite nostalgiska över att kunna vara ute så här, säger Jens Bengtsson, en av ishjältarna.

Själv tränar han ett innebandylag, som nu också kan hålla till på isen. Två samfällighetsföreningar i området har, i samarbete med kommunens Markbyggarna, organiserat en styrgrupp för isbanan, 40x22 meter stor.

– Bland annat kommer vi att köra en spolbil här några gånger för att underhålla isen. Allt har faktiskt gått bättre än väntat.

På banan samsas både vuxna och barn även om de mindre skridskostorlekarna är i majoritet.

Det finns gott om plats för både hockey, bandy och annan lek.

– Det är mysigt att vara här, särskilt när det inte är så kallt. Vi leker följa John, övar konster och leker, säger Alicia Korsgaard, nio år.

Planerna för den nya isbanan är många.

– Nästa helg ska vi ha grillparty här. Och under julhelgen kommer vi att ha turnering mellan gatorna. Ingen unge här ska behöva sitta framför tv:n eller datorn när det är så fint vinterväder. Det är bara att ta på sig skridskorna hemma och gå hit, säger Jens Bengtsson.

Isa Moberg, Alicia Korsgaard och Signe Westergren trivdes på den nya isbanan vid Björngårdens förskola i Andersberg.

Mer läsning

Annons