Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu vill vi sitta ute

/
  • För Gävleborna Berit och Sven Hedman var det den första fikan utomhus i stan just igår.– Så här i mitten av april känns det verkligen bra att börja kunna sitta ute. Det får gärna bli fler uteserveringar i Gävle.

En kopp kaffe i solen kan betyda mycket efter en lång, hård vinter. Med vårvärmen börjar uteserveringarna dyka upp en efter en och Gävles gatubild kommer snart att se helt annorlunda ut.

Annons

Uteserveringarna har mer och mer blivit ett givet inslag i svenska städer under den varmare årstiden. I fjol hade 53 kaféer, pubar och restauranger i Gävle tillstånd att bedriva servering utomhus.

Att det inte blir någon servering i Esplanaden i år har redan konstaterats, men som tur är det finns det gott om andra intressenter. Exakt hur många är lite för tidigt att säga än, men på torsdagseftermiddagen kunde Örjan Ohlson på tekniska kontoret, som tar in hyra för uteserveringar på kommunal mark, berätta att närmare 30 aktörer hittills ansökt om tillstånd.

– Vi har ingen deadline, men de flesta vill komma igång när maj månad närmar sig och solen kommer fram. Vi yttrar oss om alla ansökningar men det är polisen som ger det formella tillståndet eftersom det handlar om offentlig mark, säger han.

Något avslag blir det aldrig, däremot kan kommunen ha synpunkter på tillgängligheten och ge restriktioner.

– Vi ändrar på ytorna ibland, så att folk kan gå och cykla och ta sig fram genom gatumiljön. Södra Kungsgatan är ett område där det kan bli tokigt och trångt att komma fram. Men det är förvånansvärt få som hör av sig och klagar på uteserveringarna, bara fem-tio per år, säger Örjan Ohlson.

Att hålla med uteservering är förstås inte gratis och blir dyrare ju mer centralt läge man har. Den 1 maj, när gatorna ska vara rensopade, är ett givet startdatum för många kafe- och krog-ägare, men några tjuvstartar lite tidigare än så för att få en så lång utesäsong som möjligt.

– Vi öppnar vår servering på Södra Kungsgatan idag, med cirka 20 platser. Sedan den 1 maj öppnar vi på Timmermansgatan på andra sidan med ytterligare 25-30 platser, säger Mattias Andersson, delägare på Cheers.

Bishop’s Arms och Helt Enkelt har tillstånd från 1 maj, Harry’s från 13 maj, för att nämna bara några exempel. Läget och antalet platser varierar kraftigt, men alla krögarna är mycket väl medvetna om betydelsen av att ha en attraktiv servering utomhus.

– Det är jätteviktigt, utan den går det inte. Vi har bara några månader med värme och folk vill ju kunna sitta ute, säger Mattias Andersson.

Några som njöt av vårvärmen redan igår var Berit och Sven Hedman på Café Lido på Stortorget, som nyligen ställt upp ett gäng stolar och bord utanför konditoriet.

– Det är premiär för oss att sitta ute idag faktiskt, och det känns jättemysigt. För min del får det gärna bli ännu fler uteserveringar i Gävle, tyckte Sven Hedman.

Mer läsning

Annons