Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny bygglag skapar tusentals nya jobb

/
  • Den nya plan- och bygglagen kräver att alla som bygger hus ska utse en fristående kontrollansvarig, som kontrollerar att bygglov och lagar följs. Man uppskattar att det kommer att behövas 5 000 till 7 000 personer i hela landet som kan ta detta uppdrag.

Den 2 maj ska en helt ny yrkeskår börja jobba: de certifierade kontrollansvariga. Men ännu finns inte en enda certifierad kontrollansvarig.

Annons

– Jag hoppas verkligen att byggbranschen tar sitt ansvar och börjar utbilda dem snabbt, säger byggnadsinspektören Matti Lappi, på Bygg & Miljö i Gävle.

– Under en övergångstid kan vi visserligen godkänna de personer som varit godkända som kvalitetsansvariga tidigare, men det gäller bara 1,5 år, och även de behöver utbildning, säger han.

Det är den nya plan- och bygglagen som träder i kraft den 2 maj som kräver att alla som bygger hus ska utse en fristående kontrollansvarig, som kontrollerar att bygglov och lagar följs. Man uppskattar att det kommer att behövas 5 000 till 7 000 personer i hela landet som kan ta detta uppdrag.

– Här öppnar sig en helt ny marknad för ingenjörer med byggutbildning, som vill starta eget. En kontrollansvarig ska vara självständig, byggherren kan inte själv ta på sig uppdraget, säger Matti Lappi.

Också på byggnadsnämnderna kommer den nya lagen att skapa fler jobb. I Gävle räknar man med att det krävs tre nya byggnadsinspektörer för att hinna med de nya arbetsuppgifterna. Anledningen är att kommunen i fortsättningen ska göra arbetsplatsbesök minst en gång under byggtiden.

Bakgrunden till den nya lagen är den undersökning som Boverket gjorde för ett par år sedan av nybyggda hus, där man konstaterade att många hus hade byggfel, bland annat i form av mögel och fuktskador. Den nya plan- och bygglagen ska göra byggprocessen tydligare och leda till färre byggfel är meningen.

Bland nyheterna i den nya lagen finns också att byggloven kommer att vinna laga kraft, att det krävs ett startbesked innan bygget får påbörjas och ett slutbesked innan man får flytta in.

När det gäller detaljplanearbetet är en av nyheterna att kravet på planprogram försvinner och att detaljplanerna inte längre ska ställas ut.

Nytt blir också att den som vill överklaga en detaljplan till högre instans än länsstyrelsen i fortsättningen ska överklaga till de nya mark- och miljödomstolar som börjar arbeta den 2 maj, inte till regeringen som hittills.

Mer läsning

Annons