Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny databas – för hasch

/
  • Genom sådana här stämplingar på haschkakorna ska olika beslag kunna kopplas samman.

En databas för hasch har utvecklats av Statens kriminaltekniska laboratorium, SKL. Genom att jämföra stämplingar på kakorna ska olika partier kunna matchas.

Annons

Rikspolisstyrelsen, RPS, har släppt nyheten i ett pressmeddelande. Redan tidigare har det funnits liknande databaser, men den som SKL nu har utvecklat är nationell. Beslag i Gävle kommer att kunna matchas med beslag från övriga delar av Sverige.

Meningen är att databasen ska underlätta kartläggningen av handeln med hasch, och kunna följa hur narkotikan har transporterats genom Sverige.

Basen bygger på de stämplar, som kan bestå av siffor logotyper eller bilder, som finns på vissa haschkakorna, skriver RPS.

Lars Lundberg, forensiker vid SKL, om varför producenterna stämplar kakorna:

-Det kan handla om en yrkesstolthet. I många länder har man en annan syn på hasch än vad vi har i Sverige. Det kan också vara köparen som vill ha en viss stämpel, säger Lars Lundberg i pressmeddelandet.

Enligt Lars Lundberg är det främst bönder i länder som Marocko, Nepal, Afghanistan, Pakistan, Libanon och Indien som producerar kakorna.

Mer läsning

Annons