Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny gräns för strandnära

200 centimeter över medelvattenståndet.
Det blir den gräns för byggen utmed havet som Gävle kommun ska fastställa senare i år.

Annons

Risken för höga vattenstånd ökar som en följd av klimatförändringarna. Det gör att kommunen vill ha en gräns för hur nära vattnet man får bygga.

– Vi vill inte att människor bygger hus på områden som kan bli översvämmade. Möjligen båthus eller carport, men inte värdefulla bostadshus, säger Lars Westholm på Samhällsbyggnad Gävle.

Lars Westholm har varit projektledare i Gävle för Baltic Climate, ett projekt som avslutades med ett seminarium i Gävle i går. Utom Gävle har också Söderhamn och länsstyrelsen ingått i projektet, som totalt omfattat åtta länder runt Östersjön.

Att man nu vill sätta en byggräns i Gävle är ett av resultaten av projektet.

– Vi fick möjlighet att beställa en särskild analys av hur havsnivån kommer att förändras. Högsta vattennivån visar sig hamna 176 centimeter över nuvarande medelvattennivå, men eftersom siffrorna alltid är lite osäkra bör man ha marginal. Därför har vi fastnat för 200 centimeter, säger han.

Förslaget ska presenteras för politikerna senare i vår, och hur stora konsekvenser tvåmetersgränsen får vet inte Lars Westholm.

– Vi tror inte att det är något som vi inte klarar. Utbyggnaden på Alderholmen kommer nog att klara sig, säger han.

Ett annat resultat av Baltic Climateprojektet är ett ”Toolkit”, en verktygslåda för politiker, planerare och företagare, som vill förbereda sig på de kommande klimatförändringarna.

Mer läsning

Annons