Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny gymnasieskola väntar niorna

/
  • Ebru Uygur i rollen som kaffeflickstörstande kung, Stina Ström som Fredrik Reinfeldt, kronprinsessan Victoria, Daniel Wennman som prins Daniel och Johanna Persson som drottning Silvia.
  • Anne Sarajärvi är lärare på barn- och fritidsprogrammet. Hon lockade elever i går i programmets lokaler på Polhemsskolan och har inga problem att fylla klasserna.
  • Jessica Klar, 15, går i nian på Källmursskolan i Bomhus. Hon står och pendlar i valet till gymnasiet, där hon ska börja nästa år.– Media med fotoinriktning blir det antagligen. Livsmedel och barn och fritid är andra alternativ.

Det första året av den nya gymnasieskolans ordning pågår just nu. I går var det öppet hus på Polhemsskolan för nästa års gymnasister.

Annons

Mycket har hänt med den svenska gymnasieskolan.

Barnkullarna har blivit mindre sedan babyboomens barn, de tidiga 90-talisterna, tagit studenten.

Dessutom är konkurrensen hård med den stora friskoleflora som blommat upp i Gävle.

Men barn- och fritidsprogrammet går än så länge bara att läsa på kommunala Polhemsskolan. Ettorna som går där nu är fulltaliga med 32 personer.

De niondeklassare som sökt sig till deras lokaler på Kaserngatan i går tjusades av den ledarskapsutbildning som programmet erbjuder.

Här ingår drama och teater, som ska bygga upp självförtroendet hos eleverna.

Att kunna konsten att uttrycka sig är en god egenskap hos exempelvis förskollärare.

– Stick! Jag hatar dig, du är äcklig!

Orden är Daniel Wennmans, som spelar prins Daniel i barn- och fritidstvåornas moderna uppsättning av Hamlet. Han har just fått kronprinsessan Victoria att ta livet av sig.

Tillsammans med sina klasskamrater har han satt ihop denna Brechtliknande pjäs, med vilken eleverna ville visa hur kreativt det kan vara att gå på BF.

I den nya gymnasieskolan är de som går yrkesförberedande program inte automatiskt garanterade högskolebehörighet. Kurser måste väljas till, exempelvis i form av ett teoripaket. 31 procent av alla som började gymnasiet denna höst går yrkesförberedande program. Det är en minskning med fyra procentenheter mot året innan.

Mer läsning

Annons