Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny hiss – men inte för alla

/
  • – Det tycker jag är skitdåligt, säger Andreas Obenius om att Vasaskolans nya hiss inte räcker till för en elrullstol.
  • Andreas Obenius visste att skolan hade fått en ny hiss och utgick från att han skulle kunna åka upp till mötet.– Det blev det inget med, säger han.

Skolpolitikern Andreas Obenius, MP, kunde inte komma till mötet med Skolinspektionen.
Hans rullstol gick inte in i Vasaskolans nya hiss.

Annons

– Det tycker jag är skitdåligt, säger Andreas Obenius.

Han sitter i utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden. Efter lunch i går skulle han tillsammans med övriga i presidiet träffa Skolinspektionen på Vasaskolan för att få höra om höstens granskning.

– Det blev det inget med, säger Andreas Obenius.

Hans elrullstol fick inte plats i hissen och han kunde inte ta sig till informationsmötet.

Det är inte första gången han tvingas avstå ett möte på Vasaskolan. När hans dotter gick i ettan där var föräldrarna kallade till ett möte inför en Egyptenresa och inte heller då kom han in i hissen.

Nu visste han att skolan fått en ny hiss och utgick från att han skulle kunna åka upp till mötet. Han undrar hur man resonerar när man inte ser till att skolan är tillgänglig för alla rullstolsburna.

– Jag tycker som vi tyckt hela tiden, att det inte är acceptabelt att vi inte har tillgänglighet, säger Vasaskolans rektor Hans Hultin.

Skolan har velat ha en större hiss länge, inte bara för elever och anställda utan även för transporter, men har inte fått gehör. I dag går två rullstolsburna elever på skolan och de kan använda hissen.

Gavlefastigheter beslutade att bara byta hiss i schaktet och inte göra en större hiss när de satte in en ny hiss i somras. De ville inte göra schaktet större inomhus efter att ha fått nej av Bygg- och miljö att bygga hissen på utsidan av huset.

– Det blev inte hundraprocentigt bra, men kostade ändå en massa pengar, säger Håkan Pettersson, byggprojektledare, om innealternativet.

I dag går en ramp från marknivå till hissen en halvtrappa upp. Håkan Pettersson säger att de vill ha hissen från marknivå och därför bygga den utanpå huset. När de inte fick det bestämde de sig för att vänta med en större hiss till 2017, då skolan ska genomgå en större renovering.

– Vi känner oss lite motarbetade av bygg och miljö, säger Håkan Pettersson.

Han tycker att det är beklagligt att Andreas Obenius inte kunnat ta sig till mötet.

Vad gör ni om en elev i elrullstol vill börja på Vasaskolan?

– Då lär vi få ta ställning till det då. Jag vet faktiskt inte, säger Håkan Pettersson.

Lena Boox, kommunantikvarie på Bygg och miljö, säger att renoveringar måste vara av en viss omfattning för att de ska kunna ställa krav på tillgänglighet.

Hon tycker att de diskuterat olika hissalternativ, även en hissflytt, med Gavlefastigheter. Det är inte rättvisande att ställa kulturmiljövård mot tillgänglighet, tycker hon.

De ska väga samman många olika faktorer och ansåg att det fanns alternativ till tillbyggnaden som gav lika god tillgänglighet.

Mer läsning

Annons