Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny jättekran klarar de tunga vindkraftverken

/
  • Tusen hästkrafter gör sitt inne i lyftkranens motorrum. Foto: Håkan Selén
  • Vingarna till vindkraftverken ska transporteras med lastbil till Jädraås. Varje transport kommer att vara drygt 60 lång. Foto: Håkan Selén
  • Säljaren Johan Dynesius har hjälpt till med leveransen av den nya jättekranen.  Foto: Håkan Selén

Varje vinge är 55 meter lång. De ligger på rad i Gävle hamn i väntan på att transporteras vidare till Jädraås. Det är här kranen kommer in i bilden.

Annons

Tidigt i går morse kom den nya tysktillverkade lyftkranen skeppandes med båt från Slite på Gotland till Gävle hamns bulkterminal i Fredriksskans. I Slite gjorde kranen en mellanlandning och lyfte gasledningsrör till den omstridda ryska gasledningen på Östersjöns botten. Nu byter kranen upp sig, från fossilt bränsle till miljövänlig vindkraft.

– Vi har 80 vindkraftverk som kommer med fartyg till Gävle hamn bara i år. Nästa år kommer ytterligare ett 100-tal, berättar hamnens tekniska chef Jonas Rahm.

Vindkraftverken anländer i delar som sedan transporteras vidare med lastbil till olika slutmål i Mellansverige. De vindkraftverk som nu anlänt ska till Jädraås, där Nordens största vindkraftpark är under uppbyggnad.

Storleken på de olika delarna är smått ofattbara. Varje vinge är nästan lika lång som bredden på en normalstor fotbollsplan. Motorhusen som ser små ut på håll är i själva verket stora som husbilar.

Inte undra på att det krävs en bjässe till lyftkran.

– Det passar väldigt bra att vi får den här kranen just nu. Dels har de gamla kranarna blivit slitna, dels är de för klena för att orka lyfta vindkraftverken. Tidigare har vi fått hyra in en kran för drygt en kvarts miljon kronor per gång, säger Jonas Rahm.

Den nya kranen klarar 140 ton istället för 104 ton och kostade drygt 20 miljoner kronor att köpa – vilket var billigt, enligt Jonas Rahm.

– Vi fick den till rabatterat pris eftersom den varit i bruk 3 000 timmar på Gotland. En stor del av investeringen betalar dessutom sig själv tack vare lossningen av vindkraftverken, säger han.

Förutom vindkraftverk ska kranen även lyfta annan oförpackad last i hamnen.

Den nya lyftkranen sträcker sig 70 meter upp i luften och klarar betydligt tyngre lyft än de äldre kranarna i hamnen.

Maria Carls son

Annons