Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny ridanläggning tvingar fram nya trafiklösningar

/
  • Stallet och ridhuset föreslås byggas i traditionell lantlig stil.
  • Ridanläggningen byggs på väster sida om E4, strax söder om Gävle Bro. En rad nya trafiklösningar kommer krävas för att anläggningen ska bli lättåtkomlig.

Sommaren 2013 ska ponnyklubbens nya ridanläggning i Skogmur äntligen stå klar. Men först krävs nya trafiklösningar. Kommunen vill bland annat flytta busshållplatser.

Annons

Många års väntan ser nu snart ut att vara över för Gävle Ponnyklubb som i dag håller till på Valboåsen vid Valbo kyrka. Där kan de inte vara kvar, bland annat på grund av rasrisken mot Gavleån och att lokalerna är på tok för trånga.

En mängd andra platser hade utretts innan kommunen förra året fastnade för västra Skogmur. Där råder ingen konflikt om markanvändningen, det finns tillgång till ridvägar och det finns utrymme för anläggningen att växa.

Det förslag till detaljplan som nu har tagits fram medger rätt att bygga på 8 000 kvadratmeter, men i ett första skede bebyggs bara 5 000 kvadratmeter. Det gör att det i framtiden finns plats för exempelvis ytterligare ett ridshus.

Tanken är att hela anläggningen – med stall för 40 hästar, ridhus, parkeringar, rasthagar, hoppbana och läktare – ska vara färdigbyggd sommaren 2013. Men först behövs en rad nya trafiklösningar.

En ny infartsväg planeras mellan Skogmursvägen och ridhuset. Den befintliga gång- och cykelvägen till Fridhem kommer att förbättras och förlängas. På sikt är även planen att anlägga en trafiksäker gång- och cykelväg från Andersberg, men det är oklart när det kan bli av.

Kommunen föreslår även att busshållplatserna ska flyttas närmare ridanläggningen så att det går att ta sig dit och därifrån med såväl stadsbuss som landsbygdsbuss. I dag kör stadsbussarna bara fram till Hemlingby Köpcentrum.

Den föreslagna detaljplanen är nu ute på samråd fram till den 2 september för att berörda ska kunna tycka till innan den antas av politikerna i november. Kommunen har avsatt 62 miljoner kronor för bygget, men flaggat för fördyringar.

Mer läsning

Annons