Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny sjösättning vid Gerda

GÄVLEInget år utan sjösättning vid Gerdavarvet. Men båtarna tycks bli allt mindre. På lördagen sjösattes en enmans jaktkanot efter närmare fyra års frivilligt arbete. Det började med att några arbetslösa byggnadsarbetare ville ha något gemensamt att ägna tid åt. De som engagerade sig fick jobb igen och därför har det tagit rundlig tid att få båten klar.

Annons
Blänkande möbel
Upphovsmännen kan känna sig stolta. Den klinkbyggda kanoten med furuskrov är en riktig pärla, blänkande grann in i minsta detalj. Som en finrumsmöbel mer än en bruksbåt. Jaktkanoterna användes en gång för säl- och fågeljakt. Det var nämligen för det ändamålet den här typen av kanoter byggdes runt kusterna och på Åland under 1800-talet.
Byggnads kanot är gjord efter originalritning som förvaras på Karlskrona museum. Bygget startade för att arbetslösa byggnadsjobbare skulle få något meningsfullt att samlas kring.
- Vi hade idétorka i klubben. Vi hade sett en jaktkanot på båtutställningen och så bestämde vi oss för att göra en själva, säger Lars Olov Persson. Han är en av dem som lagt ner tid och energi på projektet.
Upphovsmännen började arbetet med att göra mallar i Byggnads lokaler men efter en tid flyttades båtbygget till Gerdavarvet. Efter hand fick de som engagerade sig jobb igen och projektet tappade fart. "Vi har träffats tre timmar på lördagar, som en syjunta ungefär", berättar en av båtbyggarna.

Ingen erfarenhet
Anders Ädel är ordförande inom träklubben i Byggnads i Gävle, som sponsrat projektet.
Han konstaterade att ingen av upphovsmännen hade tidigare erfarenhet av träbåtar.
- En kunnig person hjälpte till i början. Han konstaterade att vi började med att bygga på det allra svåraste sättet. Men vi såg det som en utmaning, säger han.
Nu har båten fått känna på sitt rätta element för första gången. Den var helt tät men så är också skrovet lackerat sex gånger.
Vad som ska hända med den vet man inte än. Men det finns tankar om att den ska bli ett av objekten vid ett blivande båtmuseum vid Gerdavarvet.
Nu fattas bara årorna för att projektet ska vara helt i hamn.
OLLE HILDINGSON
026- 15 96 38
olle.hildingson_gd.se

Mer läsning

Annons