Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny tunnel inte prioriterad

Den nya gångtunneln, som skulle ersätta ”mördartunneln” mellan Öster och centrum, ligger i träda efter regeringens nej.

– Vi vet inte hur vi ska gå vidare, säger Hans-Olov Åström på tekniska kontoret.

Annons

I mars 2008 godkände kommunfullmäktige detaljplanen för den nya gångtunneln som skulle byggas under järnvägen, mellan Nygatan och Holmparken. Men länsstyrelsen upphävde planen med hänvisning till att kulturmiljön runt Nygatan skulle förvanskas för mycket.

Kommunen överklagade till regeringsrätten som i mars 2010 beslutade att avslå överklagandet. Länsstyrelsens beslut stod därmed fast.

En av tunnelns starkaste förespråkare var byggnads- och miljönämndens dåvarande ordförande Lena Lundgren, S. Hon kallade den befintliga tunneln norr om stationshuset för ”mördartunnel”, efter ett uppmärksammat mord för tio år sedan, och menade att människors säkerhet måste gå före kulturmiljö. Tanken var att den nya tunneln skulle bli betydligt bredare och ljusare.

Men trots helgens knivrån och de övriga 32 våldsbrott som har anmälts i den nuvarande tunneln de senaste två åren så finns i dagsläget inga planer på att stänga av eller ersätta den.

– Det är naturligtvis hemskt när det sker rån och människor känner sig otrygga. Men någon snabb lösning finns inte, säger Hans-Olov Åström, tillförordnad teknisk chef.

Kommunen verkar ha gått bet på hur en ny tunnel ska utformas utan att kulturmiljön förvanskas. Eller så finns inte längre någon som driver frågan aktivt. Tunneln är lågt prioriterad i de rödgrönas investeringsbudget.

– Men ambitionen finns fortfarande. Vi ska ta upp diskussionerna med Bygg & Miljö, säger Hans-Olov Åström.

Varför inte bygga en bro istället om det skulle få människor att känna sig tryggare?

– Vi har studerat den lösningen tidigare, men valt bort den eftersom bron skulle bli väldigt hög och lång. Det måste ju gå att använda den också, säger Hans-Olov Åström.

Mer läsning

Annons