Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny vuxenutbildning redan igång

Den kommunala vuxenutbildningen har redan förberett sig på att en ny stor statlig myndighet kan lokaliseras till Gävle.

Förra hösten startade en ny utbildning för att tillmötesgå det framtida behovet av arbetskraft.

Annons

Som GD berättade i går föreslår en statlig utredning att en ny stor servicemyndighet ska lokaliseras till Gävle och Östersund. Myndigheten ska sköta ekonomi- och personaladministration, och på sikt kanske även e-tjänster, åt andra myndigheter i Sverige.

Det blir frivilligt för de andra myndigheterna att ansluta sig till servicemyndigheten. Om 25 myndigheter ansluter sig fram till och med år 2015 beräknas det behövas 250-300 anställda i Gävle och Östersund. På ännu längre sikt, om merparten av alla myndigheter ansluter sig, kan behovet uppgå till 600-800 anställda.

Orsaken till att myndigheten föreslås hamna i Gävle är att Skatteverket redan har en väl fungerande serviceenhet i staden. Tanken är att den nya myndigheten ska ta över och bygga vidare på den verksamheten.

Redan för ett par år sedan fick den kommunala vuxenutbildningen i Gävle kännedom om att den statliga utredningen var på gång. I dialog med Skatteverket startades hösten 2010 en utbildning inriktad just på den kompetens som den nya myndigheten kommer att söka: redovisning, löner och personaladministration.

– Det var dels för att vi kände till utredningen, dels för att det var och är en utbildning som många efterfrågar. Vi står inför en stor generationsväxling inom den yrkeskategorin. Många småföretagare behöver också hjälp med personaladministration, säger Kajsa Wiklund, administrativ chef på vuxenutbidlningen.

15 personer gick klart utbildningen det första året och ytterligare 15 har börjat i höst.

Ett regeringsbeslut om den nya myndigheten väntas under hösten. Myndigheten skulle då kunna bli verklighet i mars 2012.

Mer läsning

Annons