Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya ägaren ser likheter med anrika Hotel Knaust

/
  • I det här rummet var det musikkafé med öppen terass ut mot Gavleån när hotellet var nytt. Nu ska här bli frukostmatsal och restaurang. Ulrika Olsson från länsmuseet har kartlagt byggnadens kulturhistoriska värden.
  • Många olika verksamheter har under åren pågått i Grands alla utrymmen.
  • Det som efter en renovering av insidan kan bli utsikten från en svit.
  • Snart återuppstår Grand Hotel.
  • I det gamla kaféet blir det hotellobby.
  • Kommunen är nöjd med de ritningar som har lämnats in. Stor hänsyn tas till byggnadens kulturhistoriska värden.
  • Den ursprungliga terassen mot Gavleån ska öppnas upp igen.

Redan i september nästa år ska gamla Grand Hotel i Gävle slå upp portarna. Nu inleds snart en omfattande rust – för 150 miljoner kronor. Ägaren Bicky Chakraborty sneglar på anrika Hotel Knaust i Sundsvall.

– Jag ser många likheter mellan projekten, säger han.

Annons

Som GD berättade i går blev det hotelljätten Elite Hotels of Sweden som vann dragkampen om att få återuppliva Gamla Grand i Gävle till lyxhotell.

Nu har Elite köpt fastigheten av Diös för 40 miljoner kronor, och planerar att renovera och inreda den för ytterligare 150 miljoner kronor. Målet är att återskapa så mycket som möjligt av den gamla, engelska empirstilen.

Eliteägda Hotel Knaust i Sundsvall har genomgått en liknande förvandling som Gamla Grand nu kommer att göra. Det gamla stadshotellet var nedgånget, men rustades till toppskick för tio år sedan.

– Både Knaust och Grand är viktiga delar av vårt kulturarv. Det måste vi vara rädda om och bevara, säger Bicky Chakraborty, VD för Elite Hotels.

Kommunen har haft en tät dialog med Diös under det senaste halvåret. Länsmuseet har kartlagt husets kulturhistoriska värden. Det ser inte ut att bli några problem för Elite att få bygglov. Beslutet ska tas av politikerna i höst.

– Vi har studerat byggnaden på många olika sätt och känner att vi står nära varandra nu. I början stod vi långt ifrån varandra. Det har varit mycket resonemang om den värdefulla kulturmiljön i förhållande till hur många hotellrum som krävs för att hotellet ska bli lönsamt. Men vi är verkligen nöjda med de senaste skisserna, säger kommunens bygg- och miljöchef Elisabet Jonsson.

Till det yttre kommer byggnaden att förändras en del på framsidan, mot ån. Väggen på markplanet, mellan flyglarna, är påbyggd i efterhand.

– Om man tittar på ritningar från 1917 så var hela terassen öppen. Därför kommer vi att öppna upp med öppningsbara panoramafönster i restaurangen, ut mot ån. Ovanpå blir det en uteterass, säger Bicky Chakraborty.

Han vill inte säga något om vilken inriktning restaurangen ska ha.

– Men tanken är att kombinera servering med nöje, och att försöka locka dit Gävleborna också, säger han.

De två nuvarande entréerna mot Kyrkogatan behålls. Receptionen kommer att ligga innanför den östra entréhallen.

Det fyrstjärniga hotellet får 119-125 gästrum. Det är ungefär dubbelt så många som det var från början.

– Vi kommer att bygga rummen efter de befintliga fönstren så att vi slipper förändra det yttre, säger Bicky Chakraborty.

Mer läsning

Annons