Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya betygen kräver inlärning

/

Vid jul ska lärarna sätta betyg i två betygssystem. Just nu pågår diskussionerna om hur de nya kriterierna ska tolkas.

– Eleverna vill gärna jämföra mellan systemen, men det går inte, säger Rebecca Kjellin, lärare.

Annons

Medan eleverna har höstlov diskuterar lärarna betyg och kriterier. De betyg som åttorna får till jul ska sättas i det nya betygssystemet A till F, där E är lägsta nivån för godkänt.

Men vad som krävs för de olika betygsnivåerna är delvis upp till lärarna att bestämma.

– Vi får ju inget färdigt paket. Mycket ska vi skapa själva, säger Rebecca Kjellin som undervisar i matte och NO på Sörbyskolan.

Hon bläddrar fram och tillbaka i läroplanen för att hitta förklaringar. Det är mycket att läsa in på kort tid och egentligen är det ingen som vet hur tillämpningen blir förrän skalan ska användas för höstterminsbetygen.

– Det skulle behövas mycket mer tid till diskussionerna, säger Rebecca Kjellin.

Enligt Ulrika Lundqvist, undervisningsråd på Skolverket, har det lagts betydligt mer tid på införandet av systemet den här gången. Beslutet att den nya skalan ska användas redan i höst är regeringens. Det finns också övergångsregler för att framförallt gymnasieeleverna inte ska förlora på att det blir fler nivåer i det nya systemet.

– Det högsta betyget har samma meritvärdespoäng i båda systemen. Godkänt har också samma meritvärde, säger Ulrika Lundqvist.

Skolverket har tagit fram nationella riktlinjer för tre av betygsstegen.

*Varför inte för alla fem?

– Det har varit diskussioner om det många gånger, men slutsatsen i forskningen är att lärarna inte är hjälpta av ytterligare beskrivningar, säger Ulrika Lundqvist.

Istället är det lärarna som får tolka vad som menas med ”övervägande del” i kriterierna. Syftet med reformen är att bedömningarna ska bli mer likvärdiga över hela landet.

– Det ska vara förmågan som betygssätts, säger Rebecca Kjellin.

Närvaron i skolan spelar också in. En elev som är borta så mycket att det saknas tillräckligt med underlag för att bedöma studierna riskerar ett streck i betyg.

Skolverket kommer att utvärdera betygssättningen genom att jämföra betygen med resultaten på de nationella proven.

Elever i årskurs nio kommer att få betyg i det gamla systemet under hela läsåret. Från och med höstterminen 2012 kommer alla elever från årskurs sex att få betyg från A till F i grundskolan. Gymnasiet får ha kvar dubbla system tills de elever som började gymnasiet före den 1 juli i år har tagit studenten.

Mer läsning

Annons