Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya förskoleplatser på gång

Två nybyggen och flera utökningar. Så ska Gävle kommun klara den ökade efterfrågan på förskoleplatser under 2013.

– Jag tror vi fixar det, säger Hans Hedlund, lokalstrateg på barn- och ungdomsförvaltningen.

Annons

Som GD rapporterat tidigare ökar efterfrågan på förskoleplatser i Gävle. En av anledningarna är att allt fler mammor och pappor vill skola in sina barn så fort de fyllt ett år.

Enligt en prognos som barn- och ungdomsförvaltningen tagit fram kommer det att saknas runt 200 förskoleplatser till våren.

Men Hans Hedlund tror ändå inte att det kommer att bli problem.

– Vi har haft värre situationer än så här och de har löst sig. Jag tror inte att det är någon fara, säger han.

Just nu pågår bygget av två helt nya förskolor som kommer att stå klara nästa vår och sommar: Fyren på Gävle Strand och Fridebo förskola i Hagaström.

– Fyren blir i två våningar eftersom tomten är så liten och vi behöver frigöra lekyta. Fridebo blir också i två våningar, det blir bättre ur energisynpunkt då, säger Hans Hedlund.

När Fridebo förskola står klar kommer barnen som i dag går på Hagaströmsgården att flytta in där, vilket gör att antalet helt nya förskoleplatser bara landar på cirka 45.

Hagaströmsgårdens lokaler fylls i sin tur av barnen från den fristående förskolan Mumintrollet som i dag huserar i baracker med tillfälliga bygglov vid skolan.

Dessutom kommer förskolorna Södergården och Söderslottet samt eventuellt även Tranmurs förskola i Bomhus att utökas med fler avdelningar för att kunna ta emot ytterligare barn.

– Och längre fram planerar vi att bygga ut Sofiedalsgården i Valbo med två avdelningar. Vi håller på med projekteringen nu.

Skulle det trots allt bli ont om förskoleplatser i maj så dröjer det inte länge innan nya luckor uppstår, konstaterar Hans Hedlund.

– I juli går femåringarna över till skolan och då blir det 900 platser lediga i förskolan, säger han.

Mer läsning

Annons