Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya hyran klar – ingen nöjd

Hyreshöjningarna från och med 1 februari blir mellan noll och 3,5 procent för Gavlegårdarnas hyresgäster.

– Över smärtgränsen, tycker Hyresgästföreningen.

– För lite, menar Gavlegårdarna.

Annons

De har suttit vid förhandlingsbordet sedan september. Först efter ett medlarbud från skiljenämnden Hyresmarknadskommittén kunde parterna komma överens.

– Äntligen är vi i mål, men det har gått trögt. Målsättningen är alltid att hyrorna ska bli klara till årsskiftet, säger Lars Lennmalm, vice vd för Gavlegårdarna.

I fjol ökade fjärrvärmetaxan med åtta procent för det kommunala bostadsbolaget. Och i år väntas en höjning med tre procent samtidigt som vattentaxan stiger med tio.

För att täcka dessa kostnadsökningar och få pengar över till underhåll och renoveringsprojekt hade Gavlegårdarna behövt öka hyresintäkterna med 34 miljoner kronor. Nu får bolaget nöja sig med 19.

– Vi skulle ha behövt ett större ekonomiskt utrymme, säger Lars Lennmalm.

Hyresgästföreningens förhandlingsansvarige Mårten Gulin har suttit på andra sidan bordet och lyckats pruta drygt 14 miljoner kronor på Gavlegårdarnas utgångsbud. Men han är ändå inte nöjd.

– Jag hade gärna sett att det var 24 miljoner istället. Ränteutvecklingen har varit positiv utifrån Gavlegårdarnas synvinkel och deras kostnader för el och sopor har legat stilla.

För nio av tio hyresgäster blir hyreshöjningen lägre än 200 kronor per månad. Många får ändå en höjning som är större än vad ekonomin tillåter, menar Mårten Gulin.

– Vi vet att det finns pensionärer, barnfamiljer och ensamstående med barn som vänder på varenda krona.

Att de nya hyrorna nu försenas för sjätte året i rad är ett bekymmer.

– Det känns inte bra att hyresgästerna får vänta. Vi måste resonera med Gavlegårdarna för att se om vi kan hitta ett bättre sätt att förhandla på, säger Mårten Gulin.

Mer läsning

Annons