Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya kopparstölder i Hille kyrka

/
  • Tjuvarna har stulit stuprör runt nästan hela kyrkan. Här visar kyrkogårdsföreståndare Nicklas Lindblom ett av hörnen på kyrkans baksida, där tjuvarna slog till senast.

Koppartjuvarna tjänar några tusenlappar på stölderna mot Hille kyrka.

De orsakar skador för hundra tusenlappar.

– Vi får montera vanliga plåtrör i stället, säger Nicklas Lindblom, föreståndare för kyrkogården.

Annons

Hille kyrka byggdes på fyra år under mitten av 1800-talet.

Det krävdes 8 000 stenlass för att uppföra byggnaden.

Nu monteras delar av den ner, etappvis, av kopparhungriga tjuvar.

– De fick med sig en sockelplåt och två stuprör, säger Nicklas Lindblom, och visar de stympade rören som hänger från fasaderna.

Tjuvarna slog till under natten mot onsdagen på kyrkans baksida.

– Det är tredje gången i år. Första gången rensade de halva baksidan på stuprör. Andra gången kom de tillbaka och tog resten.

Men till skillnad från de tidigare stölderna dök polisen upp på onsdagsmorgonen för att undersöka brottsplatsen.

– De var här och tittade på fotavtryck och däckspår efter tjuvarnas fordon. Det låg även en skruvmejsel här som de tog med sig.

Vad känner du inför det här?

– Jag blir förbannad och ledsen. Det är en helig plats, jag tycker inte ens man ska spotta på kyrkogårdens grusgångar.

Enligt Nicklas Lindblom skulle kostnaden att montera tillbaks kopparn och återställa stuprören bli strax över 100 000 kronor. Han har nu fått tillåtelse från länsstyrelsen att byta ut kopparrören mot stuprör i vanlig plåt.

Kopparstölderna i Sverige har under året orsakat kostnader på cirka 4,5 miljoner kronor för Kyrkans försäkring, ett bolag inom Svenska kyrkan som försäkrar cirka 60 procent av samfundets kyrkor.

– Medelkostnaden efter en kopparstöld ligger precis under 100 000 kronor. Förra året hade vi 29 ärenden. I år har vi haft 45. Det börjar kosta nu, säger Patrik Olsson, försäkringsansvarig.

Vilka är det som stjäl ifrån er?

– Det finns inte så mycket kunskap om det. Men man tog ju en liga utanför Örebro för några veckor sedan, och räknar man på vad de får betalt för kopparn så kan man nog tänka sig att det finns inslag av människohandel i det här.

Varför byter man inte ut kopparn mot billigare material på alla kyrkor?

– Det går utmärkt – om byggnaden inte är kulturminnesmärkt. Vilket alla kyrkor byggda före 1947 är. Annars säger oftast länsstyrelsen ifrån eftersom kopparn hör till byggnadens karaktär, säger Patrik Olsson.

Det är svårt att dra slutsatser om vilka som ligger bakom stölderna och är inblandade i hanteringen. Men det finns inga tvivel om att det rör sig om planlagd brottslighet, enligt polisen.

– De far ju genom landet och planerar stölderna. Man åker ju inte ut spontant till Hille kyrka för att stjäla koppar. Man ska ju känna till området, och ha tillgång till ett fordon som klarar att transportera stöldgodset. Man måste ha någonstans att avyttra det, och det behöver inte ske i Sverige, säger Stefan Löfberg, utredningschef för polisen i Gästrikland.

Mer läsning

Annons