Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya miljoner till Gävleborg

Nya friska miljoner kan vara på väg att ticka in hos landstinget och kommunerna i Gävleborg. Men först 2014 då ett nytt system för ekonomisk utjämning i landet ska införas.

Annons

Strax före jul kom besked från regeringen om att man vill införa det sedan länge lagda förslaget till nytt system för utjämning mellan kommuner och landsting. Tanken är att det ska ske 2014.

Det nya systemet kommer att ekonomiskt gynna de flesta kommuner i landet. De kommuner som förlorar på systemet kommer, enligt regeringens förslag, att kompenseras med sänkt avgift via en statlig miljard.

För Gävleborgs läns del är beskedet mycket positivt. Totalt kommer landsting och kommuner att få cirka 300 miljoner kronor mer att röra sig med.

– Det här är oerhört välkommet, säger finanslandstingsrådet Eva Tjernström, S.

Hur systemet ska införas är oklart. Tidigare talades om att det skulle ske i tre steg. För landstinget skulle det, enligt tidigare beräkningar, innebära 70 miljoner kronor mer första året, ytterligare 70 miljoner mer andra året och ytterligare 50 miljoner mer tredje året.

– Det här är pengar som vi så väl behöver med tanke på den förestående djupa lågkonjunkturen och de vikande skatteintäkterna, säger Eva Tjernström.

I Gävleborg fanns förväntningar på att systemet skulle införas redan 2013. Att det inte skedde angavs som skäl till höstens beslut om att återigen höja landstingsskatten. Regeringens ”senfärdighet” i frågan är dock inget Eva Tjernström vill kritisera i dag.

– Nej, man ska inte gråta över spilld mjölk. Nu gläds vi åt det här istället.

Regeringen kommer att omvandla sitt förslag till en proposition nästa höst.

Mer läsning

Annons