Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya studenter utan bostad

/
  • – Även om det är lindrigare här i Gävle än på många andra ställen så är det samma problem varje år, säger Gefle studentkårs ordförande Eric Persson om studentbostadsbristen.
  • Grafik: Lasse Bergsten.

2000 studenter har antagits till programutbildningarna på Gävle Högskola. Men med en enda ledig studentbostad i staden är frågan var de ska bo.
– Vi kommer knappast uppfylla bostadsgarantin om det ser ut så här, säger Lennart Emretsson på kommunen.

Annons

Det finns ett stort intresse för att studera i Gävle. 2000 studenter har antagits till någon programutbildning på högskolan i höst. Men nu står man inför frågan var alla ska bo. Totalt finns det knappt 1 100 studentbostäder i Gävle med omnejd. Igår var en ledig.

Kommunen har en bostadsgaranti för studenterna som väljer att studera här. Tidigare har man klarat av att uppfylla den garantin, men det kommer man inte göra till hösten tror Lennart Emretsson som är mark- och exploateringschef på kommunen.

– Vi kommer knappast uppfylla bostadsgarantin om det ser ut så här, vi har inga lägenheter.

I nuläget finns det redan 90 personer som ansökt om bostadsgaranti men finns det inga lägenheter kan kommunen inget göra.

– Vi kan inte trolla med knäna. Problemet är att Gavlegårdarna har en så låg vakansgrad, säger han.

Varje år läser ungefär 14500 studenter på högskolan i Gävle. Många studentbostäder är upptagna sedan tidigare och på Gavlegårdarna har man sett hur antalet lediga lägenheter minskat hela tiden.

– Våra vakanser går ner varje månad. Både när det gäller studentbostäder och vanliga bostäder hyr vi ut mer än vad vi någonsin har gjort tidigare. Förra månaden hade vi 64 lediga lägenheter av alla våra 15300, säger Katarina Hahr Åström.

Manöverutrymmet är litet för att hitta alternativ till studenter som ännu inte har någonstans att bo. De lägenheter som blev lediga till sommaren gick åt som smör i solsken men på Gavlegårdarna har man ett äss i rockärmen. Ett antal lägenheter som blir tillgängliga den första september.

– Nu är det slut på lägenheter men i början av september kommer det finnas ett 30-tal till som kommer att gå till dem som åberopar bostadsgarantin, säger Katarina Hahr Åström.

På Gefle studentkår känns problemet med brist på studentlägenheter igen.

– Även om det är lindrigare här i Gävle än på många andra ställen så är det samma problem varje år, säger Eric Persson som är ordförande.

Lösningen skulle kunna vara nya studentbostäder. De lägenheter som byggs har sällan studenters skrala ekonomi i åtanke menar Eric Persson. Han ser det som sin uppgift som kårordförande att arbeta för att det ska erbjudas fler bostäder till studenter.

– Det finns många studenter på högskolan och det är högt tryck. Jag tror att om det skulle finnas fler studentbostäder skulle de aldrig stå tomma, säger Eric Persson.

Han får medhåll av mark- och exploateringschefen på Gävle kommun, Lennart Emretsson, som menar att situationen som den ser ut nu inte är hållbar.

– Man måste hitta nya boendealternativ för studenter. Och saknas det lägenheter i bestånden måste man bygga nytt på sikt, säger han.

Mer läsning

Annons