Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya uppgifter på pensionsbeskedet

GÄVLEBORGFörsäkringskassan räknar med att bli nedringd när de nya omräkningsbeskeden snart börjar skickas ut till länets 75 000 pensionärer och sjukbidragsberättigade. Där står vad de får före skatt enligt det nya pensionssystemet, men inte efter.

Annons
- Vi vill uppmana pensionärer att ta det lugnt till i januari när de vet vad de får i plånboken, säger Britt-Marie Bondeson-Rollén, försäkringsspecialist i Gävle.
Först i samband med den första utbetalningen nästa år kommer det på papper vad nettopensionen blir. Enligt förhandsberäkningarna ska den dock bli densamma som tidigare, plus minus 20 kronor.

Skattesatserna inte klara
En av nyheterna när dagens pensionärer vid årsskiftet kliver in i det nya pensionssystemet är att de ska betala skatt.
Anledningen till att det inte står vad man får ut efter skatt på omräkningsbeskedet är enligt försäkringskassan att skattesatserna inte är klara på riksskatteverket ännu. Det blir de i slutet på månaden och kommer då att finnas på riksskatteverkets hemsida. Man kan också fråga kommunen.
Skulle det vara så att den pension man får i januari skiljer sig mycket från den man fick i december så kan man höra av sig till försäkringskassan för att ta reda på vad det beror på.
Andra förändringar är att änkepensionen inte inkomstprövas, att ett äldreförsörjningsstöd införs för dem som har låg eller ingen pension och att alla som har bostadstillägg måste söka om.

ANNA BAGGE

Mer läsning

Annons