Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nybergs byggnader hotade

/
  • Arkivbild: LEIF JÄDERBERG Tidstypisk. Ekonomibyggnaderna på Skogskyrkogården är bland de mest tidstypiska i landet från 1960-talet. Men trots det vill kyrkan riva Bernt Nybergs skapelser från 1964.

GÄVLEKyrkan vill riva de kulturhistoriskt intressanta ekonomibyggnaderna på Skogskyrkogården, trots att de kan söka bidrag för att bevara dem.

Annons
- Att spara byggnaderna anser vi inte vara relevant, säger kyrkogårdschefen Göran Arvidsson.
- Problemet är att ingen annan kan söka bidraget åt dem, vi måste på något sätt få dem att inse värdet av byggnaderna, säger Anneli Borg, antikvarie på länsmuseet.
Byggnaderna är ritade av arkitekten Bernt Nyberg och byggdes 1964. De anses vara ett mycket gott exempel på Nybergs arkitektur, och väl värda att bevara.
Men kyrkan vill riva husen eftersom de inte används. De har byggt nya ekonomibyggnader utanför kyrkogården, och anser sig därmed ha uppfyllt länsstyrelsens krav på att ersätta byggnaderna. Eftersom byggnaderna står på en kyrkogård byggd före 1940 krävs nämligen länsstyrelsens tillstånd för rivning.
Kyrkan hänvisar till ett yttrande av länsantikvarie Erik Nordin från 1992 där han skriver att länsstyrelsen kan tänka sig att byggnaderna rivs. Dock under förutsättning att de ersätts på platsen av snarlika byggnader där de arkitektoniska särdragen följts så mycket som möjligt.
- Som jag skrev då för nio år sedan var det frågan om att byta ut byggnaderna på nuvarande plats. Då kan man säga att i och med att man byggt på en annan plats försvinner argumentet att riva dem, säger Erik Nordin.
Kyrkogårdschefen Göran Arvidsson håller inte med.
- De är inte funktionsdugliga i dag. Det är meningslöst att ha byggnader stående som ruiner, säger han.
Men de behöver inte förfalla eftersom kyrkan har rätt att söka kyrkoantikvarisk ersättning från länsstyrelsen för att renovera dem. Problemet är alltså att de helt enkelt inte vill.
Rivningslovansökan ska inom kort behandlas av bygg- och miljönämnden.
- Vi ska försöka samla parterna kring församlingsbordet, säger nämndens ordförande Carina Blank.
Själv var hon och tittade på byggnaderna i veckan som gick.
- Ur arkitektonisk vinkel är de ju väldigt speciella, men samtidigt har de stått där i 30 år och jag såg dem första gången nu. Så tror jag det är för många. Frågan är om fler ser dem om de står där 30 år till, säger hon.
MAGNUS LUNDQVIST

Mer läsning

Annons