Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nykterhetsförbund rasar

”Gävle tingsrätt tycker det är okej att köra grovt rattfull – bara man är två i bilen”, det skriver Motorförarnas helnykterhetsförbund om den friande domen mot två stupfulla män som kraschade i en bil och skyllde på varandra.

Annons

I augusti fick Gävle sitt eget Lindomefall. Två män i 20-årsåldern friades för grovt rattfylleri. Båda satt i en bil som färdades i cirka 100 kilometer i timmen på Riggargatan – innan den for av vägen och kraschade mot ett träd.

Båda männen hade druckit cirka 14 starköl var innan de gav sig ut på bilfärden. Den längre av dem pekades av ett vittne ut som föraren. Men tingsrätten menade att den längre mannen i själva verket kunde vara den kortare, genom att resonera om hur markförhållandena kan ha varit på platsen.
Tingsrätten friade båda männen.

”Gävle tingsrätt tycks anse det godtagbart att köra med mer än 1 promille alkohol i blodet förutsatt att man är två i bilen!”, skriver Motorförarnas helnykterhetsförbunds Gävleavdelning (MHF) i ett brev till tingsrätten som GD har tagit del av.
MHF fortsätter med att rikta några rejäla råsopar mot tingsrättens dom. De konstaterar att bilen inte var fjärrstyrd och därför måste ha körts av en av de friade männen.

”Det framgår av domen med största sannolikhet vem som körde, men om det nu anses att vittnet inte är trovärdigt utan fyllonas berättelser är mer övertygande så måste självklart båda killarna dömas, eftersom de båda är skyldiga till handlingen. Vi grundar denna slutsats på det faktum att bilen inte körde sig själv”, skriver förbundet och kräver ett svar som är befriat från ”vrängda paragraftexter” på frågan:
”Hur kan tingsrätten tycka det är okej att köra grovt alkoholpåverkad i Sverige 2011?”

Rättens ordförande, rådman Annika Hessel och en av nämndemännen hade en skiljaktig mening och ville fälla den utpekade föraren för grovt rattfylleri.
Åklagaren har överklagat domen och hovrättsförhandling är planerad till den 14 december.

Mer läsning

Annons