Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nyktra förare jubilerar

GÄVLEAtt vara spik nykter när man sitter bakom ratten borde vara en självklarhet. Det har MHF i Gävle hävdat sedan föreningens begynnelse.

Annons
Alkoholfria drycker på festen gör det lättare att leva upp till devisen. Speciellt när några av alternativen smakar lika bra som den äkta varan, om inte bättre.
- Den här är väldigt god. Smaka gärna, säger Inga-Lill Salminen och räcker fram en bricka med glas som innehåller ett mousserande persikovin utan alkohol.
I går firade Motorförarnas helnykterhetsförbund, MHF, i Gävle 75-årsjubileum. En av punkterna på programmet var provning av lättdrycker.
- Systembolaget har 15 alternativ och några är riktigt bra. Dessutom har de beslutat på central nivå att sortimentet ska finnas på alla systembolag i hela Sverige och att det ska lyftas fram i reklamen, säger Inga-Lill Salminen.

Få alternativ på krogen
Men hon är fortfarande besviken på restaurangerna. På de flesta ställen är de alkoholfria alternativen väldigt få.
- Det brukar vara läsk, ramlösa eller vatten som man kan välja bland. Och det är ju inte bara vi som efterlyser alternativ. Många andra vill eller kan inte dricka alkohol, de som går på medicin till exempel, säger hon.
På väggen i föreningslokalen hänger en affisch som redovisar siffror från polisen och trafiksäkerhetsverket: "14 400 rattfulla varje dag".
- Den där är gammal. I dag är siffran 16 000 plus ett stort mörkertal, säger Inga-Lill Salminen.
Men trots att budskapet ständigt är lika aktuellt minskar intresset för föreningen. I slutet på 60-talet hade den 770 medlemmar, idag är antalet mindre än 200.
- Tyvärr har återväxten varit väldigt dålig. Men nu har vi en del ungdomar som engagerat sig i våra arrangemang i Högbacka, vi hoppas att deras intresse är någonting att bygga vidare på, säger Inga-Lill Salminen.

Mer läsning

Annons