Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nynazister gläds åt attentatet mot Joe Hill-gården

/

GÄVLE På den nynazistiska hemsidan gratulerar man "en mindre grupp välgörare" till brandattentatet mot Joe Hill-gården. Konflikten mellan nynazister och vänsteranhängare eskalerade under hela december. Då planerar säkerhetspolisen att lägga ned sin Gävlestation.

Annons
Under ett spaningsmöte i går eftermiddag diskuterades möjligheten att högerextrema anhängare låg bakom brandattentatet mot Joe Hill-gården. Men utan konkreta spaningsuppslag saknar polisen grund för att hålla förhör.
Operation dörrknackning under söndagen var helt resultatlös. Fortfarande hoppas polisen på att tidningsbud kan ha sett personer på eller nära brottsplatsen i anslutning till den kritiska tidpunkten.

Under mötet bildades också en utredningsgrupp där poliser från länskriminalen, kriminalavdelningen, kriminalunderrättelsetjänsten och tekniska roteln ska delta. Personal från säkerhetspolisen ska delta i informationsutbytet.
Försöket att sätta eld på just Joe Hill-gården förklarar den vikt polisen lägger vid att gripa de skyldiga. Gården är byggd av trä liksom större delen av Gamla Gefle. I stadsdelen bor ungefär 150 personer. Av dem är var femte pensionär. Räddningstjänsten räknar stadsdelen som sitt svåraste objekt i händelse av en storbrand.
- Det var stor spridningsrisk till angränsande bebyggelse. Släckningen hade blivit oerhört komplicerad, säger brandinspektör Ola Käll om de tänkbara konsekvenserna.

Brandkåren ska ha ett möte med syndikalisterna för att diskutera brandsäkerheten. Att installera sprinklar medför en stor kostnad.
Attentatet med tre molotov-cocktails var en drastisk upptrappning på en längre tids sammanstötningar mellan vänsteranhängare och högerextrema.
Under dagarna före jul krossades 15 glasrutor på Joe Hill-gården, liksom tidigare skett vid syndikalisternas lokal i Sandviken. När "Gävle mot rasism" tågade till Stortorget för en manifestation den 5 december fanns högerextrema på platsen. Polisen var på plats och kunde avvärja en sammanstötning. Att de högerextrema åter rör på sig efter att under en längre tid inte ha gjort något väsen av sig märktes på en affischkampanj som bland annat drabbade Gefle Dagblads lokaler under oktober.

Brandattentatet kan ha ett samband med en molotov-cocktail som hittades i söndags förmiddag på Statoil-macken vid Västerled i Sandviken. Av allt att döma hade någon försökt antända den alldeles invid en bensinpump, men misslyckats. Flaskan ska undersökas av polisens tekniker.
Våld med politiska motiv sorterar egentligen under säkerhetspolisen, Säpo. Fortfarande finns två Säpo-tjänstemän i Gävle. Trots att det politiska våldet inte minskar tänker Säpo dra in sina tjänstemän. Närmaste säkerhetspolis återfinns därefter i Uppsala.
Anledningen är besparingar.
- Motsättningarna ökade under 2003. Är man inte på plats är man inte med i matchen. Vi kommer att förlora i slagkraft, säger Andrew Tomkinson, ansvarig för författningsskydd vid Säpo i Uppsala.

Mats Hedström
026-15 96 39
mats.hedstrom@gd.se

Mer läsning

Annons