Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nysvenskar får veta mer om svensk barnuppfostran

/
  • Familjeverkstad i stadshuset. Annika Lemoine, Ghassan Raisan Luaibi, Sahira Badan, Susanne Skoog, Sallama Salam, Khuloud Kahhat och Imad Jamal Alkhamees pratade föräldraskap och barnuppfostran i går.
  • Sahira Badan tror att många föräldrar ger upp det där med barnuppfostran när de kommer till Sverige eftersom de inte vet om det är de själva eller samhället som har bestämmanderätten över barnen.
  • Sallama Salam är en av föräldrarna i Familjeverkstan.

"Många föräldrar som kommer till Sverige från andra länder tror att barnen här alltid har rätt att bestämma allt själva och att samhället kan ta ifrån en barnen om man bestämmer över dem. Jag var själv rädd för det. Nu vet jag att det var helt fel", säger Sahira Badan.

Annons

Varje vecka går hon och hennes man på föräldrautbildningen Familjeverkstan för nysvenska föräldrar.

Utbildningen startades av Familjecentralen i Andersberg våren 2008 på initiativ av Folkhälsoinstitutet. Den har blivit något av en succé och har flyttat in i lokaler i stadshuset.

I dag samarbetar Familjeverkstan med arbetsförmedlingen för att fler ska ha möjlighet till kursen. Socialstyrelsen står för finansieringen.

– Det var svårt att kunna erbjuda alla som vill den här möjligheten eftersom det från början var på kvällstid då många föräldrar har svårt att komma ifrån rent praktiskt. Vi kontaktade arbetsförmedlingen, där alla nyanlända är inskrivna de första två åren, och frågade om de ville samarbeta på dagtid då barnen är på dagis, säger Annika Lemoine som leder Familjeverkstan tillsammans med Susanne Skoog.

Även infödda svenskar kan gå på Familjeverkstan, men efter att ha lett en grupp med somaliska föräldrar märkte man att det fanns väldigt många funderingar kring skillnader i synen på barn och barnuppfostran.

Där föddes tanken att alla nyanlända föräldrar borde få möjligheten att gå.

Sahira Badan tror att många nysvenska föräldrar ger upp det där med barnuppfostran när de kommer till Sverige eftersom de inte vet om det är de själva eller samhället som har bestämmanderätten över barnen.

– Många är så rädda att göra fel i Sverige att de inte vågar vara föräldrar, säger hon.

Just nu går tre grupper med tolkar på Familjeverkstan: en på somaliska, en på tigrinja och en på arabiska.

Varje vecka är det ett nytt tema. Just i går var temat hur föräldrar hanterar regler de har för barnen och att det faktiskt är bra.

– Jag har lärt mig jättemycket här, det trodde jag faktiskt inte. Jag har tre ganska stora barn och man tror att man vet allt om barnuppfostran, men det gör man inte. Här får man saker förklarade, som hur lagstiftningen ser ut kring barn i Sverige. Vi får också lära oss mycket om hur barn kan må psykiskt. Själv känner jag att jag fick tillbaka kontrollen över min roll som förälder när jag blev mer medveten. Jag har fått självförtroende, säger Sahira Badan.

Mer läsning

Annons