Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nysvenskar utbildas till exportkonsulter

/
  • I förgrunden Valentina Veronesi och Zhu Sha, i bakgrunden Yosir Dawoud och Kattia Hansson. De deltar i projektet ”Nytt tänk – Nya marknader” som Länsstyrelsen Gävleborg tagit fram i samarbete med Exportstiftelsen.
  • Kattia Hansson från Sandviken har peruanskt påbrå. Hon är fortfarande i matchningsprocessen.– Jag har ekonomiutbildning, har jobbat som lärare i spanska och engelska. Nu är jag socialpsykolog och har jobbat med flera internationella företag i Peru.
  • Italienskan Valentina Veronesi från Bollnäs ska arbeta för Månses Design i Söderhamn. De skapar exklusivt porslin.– Jag ska undersöka möjligheten att ta deras produkter till den italienska marknaden.
  • Rina Näslund är projektledare på länsstyrelsen för ”Nytt tänk – Nya marknader”.– Jag vill att vi ska se vilka tillväxtmöjligheter som finns med invandringen.
  • Zhu Sha från Sandviken är utbildad i bland annat affärsadministration. Hon ska jobba med företaget SenseAir från Delsbo för att hjälpa dem att slå sig in på den kinesiska marknaden.
  • Inbrytningsverktyg från Gnarp till Qatar? Det ska bli verklighet när Yosir Dawoud från Gävle är exportambassadör.
  • – Vi blir de deltagande småföretagens personal- och rekryteringsavdelning. Något som finns på större företag, men som mindre ofta inte har, säger Hasse Karlsson från Exportstiftelsen.

Kvalificerade invandrare matchas med lokala företag som vill ut i världen.

Annons

Det är tanken bakom projektet Öppna Dörrar som ska bli ett vinnande koncept både för företaget och den exportsäljande nysvensken.

Gävleborg är först i Sverige med satsningen.

I Gävleborg finns det många små och medelstora företag som vill hitta nya utländska marknader, framförallt utanför Europa. I länet finns också många invandrare som har hög akademisk utbildning och diger arbetserfarenhet. De kan även många språk och har kännedom om de nya länder företagen vill nå.

Tolv kvalificerade nysvenskar ska nu bli exportkonsulter på Gävleborgsföretag med tillväxtpotential.

Det är konceptet bakom projektet ”Nytt tänk – Nya marknader” som Länsstyrelsen Gävleborg tagit fram i samarbete med Exportstiftelsen.

– Vi vill ändra attityderna. I media heter det alltid: ”så här ska man hjälpa invandrare”. Jag vill att vi ska se vilka tillväxtmöjligheter som finns med invandringen, säger Rina Näslund, på Länsstyrelsen Gävleborg.

GD träffar fyra av aspiranterna som ska delta i det sex månader långa projektet, som är snarlikt en traineeutbildning. Målet är anställning på företaget.

Annars ska Exportstiftelsen hjälpa dem att starta egen konsultverksamhet.

En av dem är Yosir Dawoud från Gävle som har en dataingenjörsutbildning i grunden.

Han ska jobba med Gränsfors Smide i Gnarp som tillverkar inbrytningsverktyg för polis och militär.

– Intresset är stort för produkterna har det visat sig efter en mässa i Dubai. Nu ska jag hjälpa dem att öka sin försäljning på arabiska halvön.

Mer läsning

Annons