Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nytt avslag för Valboläkaren med djurförbud

För fjärde gången får läkaren som vanvårdade och plågade 23 hundar i sitt hem i Valbo 2007 avslag på sin begäran att få djurförbudet upphävt.

Annons

Efter det första förbudet 2008 fick hon tillstånd att endast ha två hundar. Men även dessa omhändertogs efter vanvård. Kvinnan fick då förbud att överhuvudtaget han hand om hundar, sina egna eller andras.

I november 2007 möttes djurskyddsinspektörerna av en makaber syn när de efter ett tips gjorde ett oanmält hembesök hos kvinnan i Valbo. 23 hundar, de flesta yorkshireterriers, var märkbart vanvårdade och fick göra sina behov inomhus. En del satt i små burar. Flera av dem hade avföring i pälsen och led av öronskabb. Flera var undernärda. Två var så vanskötta att de fick avlivas.

Hundarna omhändertogs omedelbart och kvinnan åtalades senare. I september 2008 dömdes hon för djurplågeri av Gävle tingsrätt.

Men trots att kvinnan vid två tillfällen fått sina hundar omhändertagna, fått totalt djurförbud och dömts för djurplågeri, hade hon 2009 ändå två hundar i sin besittning, som även dessa omhändertogs. Hon hade då även reserverat ett flertal hundar hos olika kennlar.

Tre gånger har kvinnan begärt att få djurförbudet upphävt. Alla gånger har hon fått avslag. Vid rättegången om djurplågeri nekade hon till brott och förklarade bland annat att den dag som inspektörerna omhändertog de 23 hundarna 2007 hade hon jobbat över och därför inte haft tid att rasta dem. Det var anledningen till att det fanns hundavföring i hemmet och i hundarnas burar. Att en del av dem satt i burar berodde på att en av hennes hundar led av kennelhosta.

I sitt överklagande till förvaltningsrätten skriver hon att hon haft hundar i hela sitt liv. Fram till september 2006 hade hon som mest haft sex hundar samtidigt. Men när hennes älsklingshund dog fick hon en "förlängd chockreaktion".

Hon uppger att hennes hälsa nu har förbättrats, att hon har sanerat sin bostad och köpt ett torp med stor tomt för framtida hundinnehav. Hundarna är hennes familj och en förutsättning för ett meningsfullt liv, skriver hon.

Men Förvaltningsrätten i Falun konstaterar att kvinnan vid ett flertal tillfällen allvarligt försummat tillsyn och vård av hundarna att de utsatts för lidande. Men utredningen i målet visar att kvinnan inte insett detta, skriver rätten och pekar på att kvinnan ignorerat tidigare förbud och skaffat nya hundar. "Detta tyder på att hon fortfarande har en bristande förståelse för allvaret bakom förbudet.".

Kvinnan har nu överklagat förvaltningsrättens beslut till kammarrätten.

Mer läsning

Annons