Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nytt boende för äldre behövs

Trycket ökar på äldreboendena. Men det dröjer till ett nytt kan öppna.

Annons

Under hösten har allt fler fått vänta längre än tre månader på inflytt efter beslutet om att ha fått plats på äldreboende.

I juli hade tre Gävlebor fått göra det, i december 13. I december hade omvårdnadsförvaltningen också årets högsta nota för färdigbehandlade patienter som låg kvar på sjukhuset i väntan på att kunna komma hem.

– Vi måste ha ett äldreboende till, säger Lena Lundgren, S, ordförande i omvårdnadsnämnden.

Men det dröjer. På omvårdnadsnämndens möte nästa vecka kan politikerna ge klartecken till att förvaltningen och Gavlegårdarna bygger ett äldre- boende på Alderholmen; klart 2016.

De ska också ta ställning till om en öppen upphandling, då alla fastighetsbolag kan lämna bud, ska göras, men förutsättningarna för den är hemliga till dess att nämndsprotokollet är justerat.

Tre nya äldreboenden med 60 platser vardera ska öppna fram till 2017 har nämnden sagt. Förutom på Alderholmen pågår planer för äldreboenden i Sätra och Bomhus, på Muréngatan och Fleminggatan. Om alla kommer att byggas vet inte Lena Lundgren.

– Fram till skarpt läge är vi positiva.

Trycket på boendeplatser varierar säger hon. För att minska dagens kö är Bomhusgårdens korttidsplatser kvar åtminstone till i höst. Den som fått äldreboendeplats har också kortare tid på sig att svara på erbjudandet och flytta in.

I juni öppnar den nya boendeformen trygghetsboende i Sätra, hyreslägenheter med gemensamma lokaler och en aktivitetsvärd, för 70-plussare.

Lena Lundgren tror inte att det kommer att minska trycket på äldreboendena nu, men hoppas att det gör det på sikt.

Mer läsning

Annons