Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nytt bygglov för omstritt båthus

I full enighet gav politikerna det omstridda båthuset i Bönan ett nytt bygglov.
– Men vi tror kanske inte att historien är slut här, säger Jörgen Edsvik, S, ordförande i byggnads och miljönämnden.

Annons

I slutet av 2009 sa Regeringsrätten nej till prövningstillstånd för båthuset i Bönan och Kammarrättens dom vann laga kraft. Sedan dess har båthuset/brygghuset alltså saknat bygglov.

Elisabet Jonsson, förvaltningschef på Bygg & Miljö, har ingen förklaring till att det tagit ett och ett halvt år innan ärendet nu kom upp i nämnden.

– Jag hade gärna sett att det gått fortare. Vi skrev till fastighetsägaren under våren för att skynda på, men jag vet faktiskt inte varför det tagit så lång tid, säger hon.

Det nya bygglovet är båthusets tredje, eftersom två tidigare bygglov rivits upp av länsstyrelsen respektive Kammarrätten. Enligt domen var huset var för stort och dominerande, och liknade mer ett bostadshus än ett båthus, men den här gången ska man klara Kammarrättens krav, säger Jörgen Edsvik:

– Det är fyra fönster som ska ändras, WC ska bort, relaxen ska bort och bli förråd, pentryt ska bort och en del av det uthängande taket ska bort, säger han.

Någon diskussion om att flytta hela huset i stället för att bygga om det så att det ska se ut som ett förråd har man inte fört, säger han.

– Det finns ju en detaljplan med en byggrätt så den diskussionen är svår att ta, säger han

I beslutet sägs att ombyggnaden ska vara genomförd tre månader efter att bygglovet vinner laga kraft.

Men risken är stor att det inte blir den här sommaren. Per Schönning, grannen som drev ärendet till Kammarrätten och fick rätt förra gången, har redan aviserat att han troligen kommer att överklaga även nu, eftersom han tycker att förändringarna som ska göras är för små.

Nu ska bygglovet kungöras på Post- och inrikestidningars hemsida. Därefter har grannar och andra berörda tre veckor på sig att överklaga.

Mer läsning

Annons