Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nytt byggvaruhus trots protester

GÄVLE
Nordens största byggvaruhuskedja, K-Rauta, har fått klartecken för sitt nybygge på 6 000 kvadratmeter i Fjällbackens centrum.

Annons
Men politikerna i byggnads- och miljönämnden tar ändå protesterna från grannar i området på allvar.
- Vi tycker att K-Rautas investering i Fjällbacken är viktig för Gävle, bland annat därför att den innebär att alla verksamheter av den här sorten inte hamnar utanför stan. Fjällbacken är inte i centrum men ändå mycket mer centralt än Valbo köpcentrum, och lättare att nå utan bil, säger Jörgen Blomkvist, s, vice ordförande i nämnden.

Oroliga
- Men samtidigt finns det människor som bor intill som är oroliga, framför allt över att det kan bli mycket buller. Därför ska vi fortsätta att följa ärendet noga och se hur bullersituationen utvecklas. Vi ska också uppmana Tekniska nämnden att undersöka om det är möjligt att införa 30-gräns på Industrigatan för att på det sättet minska trafikbullret, säger han.
På tomten finns i dag redan Rimi Fjällbacken, en butik som i höst byter namn och inriktning, till Ica Kvantum. I samma hus finns också Jysk Bäddlager. K-Rautas varuhus ska byggas i direkt anslutning till det huset, på den plats där företaget Polmans i dag finns. Nybygget innehåller både en inomhusdel och ett kallförråd på området.

Ökad trafik
Etableringen kommer att öka på trafiken, men enligt kommunens egen utredning blir den ökningen inte så stor att trafikbullret eller avgasproblemen kommer att öka nämnvärt.
Men mer buller är precis vad hyresgäster och bostadsrättsägare i området befarar.
- K-Rauta är ju ett stort varuhus. Vi tror att bullernivåerna kommer att bli högre, säger Eva Nordkvist, ordförande i den lokala hyresgästföreningen för 102 lägenheter.
- Det måste finnas något lämpligare ställe för ett byggvaruhus.
Bostadsrättsföreningen Kostern protesterar också mot planerna, och konstaterar i sin skrivelse att boendemiljön i området har försämrats kraftigt sedan kommunen började bygga ut Fjällbackens centrum.
Föreningen befarar dessutom att den ökade tunga trafiken har lett till sprickor och sättningar i husgrunderna i några av föreningens hus.
Men politikerna ger klartecken för ändringar i detaljplanen för att kunna bygga varuhuset och ger också de nödvändiga bygg- och rivningsloven.
Samtidigt sa kommunens trafikutskott nej till ett förslag från de närboende om att stänga av Industrigatan för tung trafik.

SVEN-OLOF EKMAN
026-15 96 42

Mer läsning

Annons