Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nytt datasystem ökar taxitrygghet

GÄVLE
Gävle Taxis bilar ska utrustas med satellitpositionering. Skälen är två: ökad säkerhet för förarna och kortare väntetid för taxikunderna.

Annons
Det blir ett system med tyst trafik där datorn väljer den lediga bil som ligger närmast så fort en körning knappas in i beställningscentralen.
Investeringen ska inte innebära höjda taxor.
Det finns också pengar att spara.
- Vi kalkylerar med att tomkörningarna ska minska med tio procent, säger vd:n PeterHallner.
Förare som drabbas av överfall kommer att kunna larma centralen med en knapptryckning.
Bilens position och fortsatta förflyttning kan följas på en digital kartbild. Därför blir det lätt för polis och kollegor att finna bilen. Dessutom kan personalen i taxiväxeln följa vad som sägs i taxin.

April provmånad
Systemet ger ytterligare en fördel - snabbare fakturering. I dag tar faktureringen ungefär två veckor. I fortsättningen blir fakturaunderlaget klart samtidigt som körningen är avslutad.
Det nya data- och positionssystemet börjar provas under april. Före halvårsskiftet ska alla Gävle taxis bilar vara inkopplade.
Gävle Taxi har också begärt återbetalning av räntekostnader för taxametrar som köptes in ett år tidigare än nödvändigt. När startdatumet för nya taxametrar senarelades hade många taxibolag redan gjort sina investeringar.
För Gävle Taxi handlar det om en räntekostnad på 42 000 kronor.
Justitiekanslern, JK, konstaterar att företaget är berättigat till ersättning och överlämnar handläggningen till Vägverket.
- Vi förutsätter förstås att vi får pengarna. De kommer med säkerhet att läggas in i investeringen på satellitpositionering som kostar drygt en och en halv miljon, säger Peter Hallner.
- Ränteåterbetalningen från staten räcker inte speciellt långt men täcker i alla fall kostnaden för den digitala kartan, konstaterar Peter Hallner.

OLLE HILDINGSON

Mer läsning

Annons