Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nytt körkort kostar olika beroende på var du bor

Läkarintygen som krävs för att få tillbaka körkortet efter missbruk kostar olika mycket i landstingen.

I Halland kostar det 1 350 kronor, i Gävle som mest 5 000 och i Jönköping nästan 20 000 kronor.

Annons

Det skiljer rejält vad det kostar med de läkarintyg som krävs för att få tillbaka körkortet om du har blivit av med det på grund av alkohol- eller drogmissbruk, konstaterar Sveriges Radio.

Jönköping är dyrast av de 16 landsting som svarat på Smålandslandstingets egen enkät. Här kostar det 19 800 kronor med de läkarintyg som krävs för att visa att du är drogfri. Avgifterna i Jönköping ses dock över just nu.

Minst behöver hallänningarna betala, 1 350 kronor. Dalarna tar 7 500 kronor för intyg efter alkoholmissbruk och det dubbla efter drogmissbruk.

I Gävleborg kostar intyget 2 500 kronor för en nykter alkoholist och 5 000 kronor om man slutat med droger. Ett körkortsintyg för en diabetiker eller epileptiker kostar däremot bara drygt 300 kronor.

Prisskillnaderna beror på hur mycket arbete intygen kräver, säger Ulf Nordin, chefläkare i primärvården. När det gäller alkohol- och drogmissbruk krävs upprepade läkarbesök och provtagningar, fler vid drogmissbruk, och själva intyget tar också lång tid att skriva. Avgiften för alla körkortsintyg ska vara ett slags självkostnadspris.

Den som vill ha ett intyg från landstinget får vänta.

– Vi har inte möjlighet att ta emot alla som vill ha intyg, säger Ingrid Näslund, chef för länets beroendevård.

De har ont om läkare och prioriterar de som vill ha hjälp att bli kvitt sitt missbruk i första hand. Den som inte vill vänta hänvisas till privata mottagningar. Ringer man i dag får man troligen vänta till september eller oktober på en tid.

När någon vill ha hjälp med ett körkortsintyg gör beroendemottagningen en utredning och erbjuder sedan hjälp. Patienterna måste delta i den behandling som föreslås för att landstinget ska utfärda ett intyg, säger Ingrid Näslund, annars hänvisas man till privata utfärdare.

Mer läsning

Annons