Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nytt nej till högskolan

Högskolan kommer inte att få examinera civilekonomer. För andra gången säger Högskoleverket nej till ansökan.

Annons

– Jag är förvånad, säger utbildningschef Svante Brunåker.

Högskolan i Gävle ansökte om att få examensrätt för civilekonomer i samband med att examinationen infördes 2007. Då blev det avslag på grund av otillräckliga lärarresurser både vad det gäller kompetens och kapacitet.

I höstas gjordes en ny ansökan om examensrätt och i går kom beskedet. Det blir avslag ännu en gång, trots att skolan har en docent och två disputerade lärare, vilket uppfyller minimikraven. Högskoleverket anser ändå att lärarresurserna inte räcker om det blir många studenter.

– Praxis verkar ha ändrats genom åren så att det krävs mer nu, säger Svante Brunåker, som är förvånad över avslaget

– Jag trodde nog att vi skulle få det.

Högskoleverket anser också att kompetensen i externredovisning och revision inte räcker för att få examinationsrätt, även om den har förbättrats. Ämnet kreativ affärsutveckling uppfyller inte heller kraven på fördjupning på avancerad nivå.

Civilekonomutbildningen var tänkt som ett komplement till de ekonomiutbildningar som redan finns på kandidat- och magisternivå. Beslutet drabbar alltså inga studenter.

– Inte på kort sikt, men det är klart att det hade varit mer positivt att få examensrätten till en yrkesexamen, säger Svante Brunåker.

Istället kommer högskolan att komplettera ekonomiutbildningen med ett masterprogram och fler magisterkurser. Masterprogrammet måste också godkännas av Högskoleverket.

Tidigare har högskolan förlorat rätten att examinera studenter i två av höstens fyra nya lärarutbildningar. Högskolan har gjort en ny ansökan och besked väntas komma i mitten av juni. Trots det är det möjligt att söka till utbildningarna.

Mer läsning

Annons