Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nytt vårdboende vid Läkerol Arena?

/

Är Sätrahöjden en bra plats för ett vård­boende? Den frågan klyver partierna i byggnads- och miljönämnden.

Annons

KIAB Fastighetsutveckling AB har ansökt om ett planbesked för att bygga ett äldreboende med 54 lägenheter och ett gruppboende med sex lägenheter intill Prolympiaskolan.

Nämnden sa ja, men det var med minsta möjliga marginal. Sju politiker var för, medan sex politiker sa nej. Både Moderaterna och Socialdemokraterna var splittrade.

Jörgen Edsvik, S, röstade ja till planbeskedet.

– Det är nära arenorna och travet, och det kan bli mycket trafik, men jag anser att vi kan testa de frågorna i detaljplaneskedet. Om det ska bli en arenastad på Sätrahöjden måste man sikta på att skapa en funktionell stadsdel och då behövs både bostäder och handel där, säger han.

– Sedan är frågan vilka som ska bo i vårdboendet. Är det personer som har glädje av att bo nära arenorna och travet? säger han.

Trots det positiva planbeskedet kommer detaljplanearbetet inte att börja förrän det är klarlagt om det blir en fotbollsarena på Sätraåsen och hur den ska utformas.

Betydligt längre har planerna på ett vårdboende intill Trädgårdsskolan i Bomhus kommit. Det förslaget, som omfattar 54 lägenheter i trevåningshus, ska nu skickas ut på samråd.

Eftersom omvårdnadsnämnden numera upphandlar nya vårdboenden i konkurrens är det långtifrån säkert att kommunens arbete på att skapa detaljplaner för vårdboenden verkligen innebär att det blir vårdboenden på platsen. Byggrätten kan komma att användas för vanliga lägenheter.

– Vi har inga andra redskap att arbeta med än detaljplanerna, säger Jörgen Edsvik.

Mer läsning

Annons